Доступність посилання

ТОП новини

США продовжили дію закону про підтримку демократії в Білорусі.


Валерій Каліновський Мінськ, 19 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати ухвалили нову редакцію «Акту про демократію в Білорусі» і продовжили дію цього закону ще на 2 роки. Закон передбачає санкції проти керівництва Білорусі та підтримку громадянського суспільства цієї країни.

Посол США в Білорусі Карен Стюарт сьогодні заявила про наміри американського уряду й надалі порушувати питання про ситуацію з правами людини в Білорусі на міжнародному рівні, у тому числі в ООН. Минулого тижня така пропозиція від США пролунала під час засідання Ради Безпеки ООН, але була заблокована Росією.

Пані посол з цього приводу повідомила, що США й надалі намагаються на двосторонньому і багатосторонньому рівні переконати Росію в тому, що демократична Білорусь була б для неї кращим партнером.

Останнім часом під енергетичним тиском Москви активізували підготовку Конституційного акту Союзної держави Білорусі та Росії. Посол США в Мінську Карен Стюарт заявила, що за нинішніх умов США не зможуть визнати можливий референдум з цього приводу: «Те, що днями продовжили “Акт про демократію в Білорусі”, свідчить про розуміння в Конгресі, що за теперішніх умов такий референдум не може бути визнаний».

Демократії в Білорусі – «так», владі Лукашенка – «ні»

Щойно ухвалений двома палатами Конгресу США «Акт про демократію в Білорусі» визначає загальні засади політики США щодо білоруського уряду та суспільства – обмеження контактів з офіційним Мінськом і поширення підтримки незалежних інститутів, повідомила посол Стюарт: «Політику США належить скерувати на підтримку прагнення білоруського народу до демократії та прав людини, на підтримку суверенітету та незалежності цієї країни, демократичних інститутів, на заклик до визволення політв’язнів та на співробітництво з іншими країнами і міжнародними організаціями заради виконання цих завдань».

Посол Стюарт заявила, що Сполучені Штати готові надати білоруському народові значну гуманітарну та економічну підтримку у випадку повернення на демократичний шлях розвитку.
XS
SM
MD
LG