Доступність посилання

ТОП новини

"Звуки життя”: Стара нова міліція.


Віола Бурда Київ, 20 грудня 2006 року. Своє професійне свято — День міліції — правоохоронці зустрічають у повній невизначеності, але у центрі уваги політиків. Тепер замість журналіста Юрія Луценка міліцією керує його однопартієць, спеціаліст із сільського господарства Василь Цушко. Він обіцяв депутатам, що залишить у міліції чесних та професійних. Однак за дванадцять днів, нібито за власним бажанням, звільнилися семеро заступників міністра. Кріслам заступників Василь Цушко швидко знайшов нових господарів. У порушенні законодавства нового міністра запідозрили Президент та парламент. Правоохоронці чекають, куди вестиме їх новий міністр, а рядові громадяни розмірковують, чи справдиться формула, в яку повірили два роки тому — міліція з народом. Про це говоритимуть сьогодні і "Звуки життя" — Стара нова міліція.

Студенти по-своєму вирішили привітати правоохоронців із професійним святом — пікетом під стінами міністерства. Вони протестують проти призначення заступником міністра Миколи Плєханова. Василь Цушко довірив йому керівництво кадрами та внутрішньою безпекою МВС. Микола Плєханов не може вважатися заступником міністра, поки Конституційний Суд не вирішить, чи законно новий міністр звільнив старих і призначив нових помічників. Але студенти вже зараз проти кандидатури Плєханова на високу посаду в міністерстві. Чому — пояснює Олексій Гриценко, заступник голови молодіжного крила "Нашої України".

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив сьогодні про створення нового громадського неполітичного об"єднання " Народний рух самооборони", куди закликав долучитися всіх охочих протистояти "владній сваволі". А тим часом робота очолюваного ним відомства на центральному рівні сьогодні фактично паралізована, оскільки Президент указом скасував призначення нових замміністрів. За словами Віктора Ющенка, рішення уряду про кадрові зміни в міліції суперечать Конституції, оскільки такі питання Кабмін має узгоджувати з Президентом. Відтак, поки команда нового міністра ще не сформована, говорити про якісь кроки нової міліції у напрямку захисту прав людини ще дуже рано, вважає правозахисник Дмитро Гройсман. Проте, каже він, цілком ймовірно, що старі "головні болі" міліції новий міністр Василь Цушко успадкує від свого попередника Юрія Луценка.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Тридцятитрирічний Василь з Волині каже, що є сміливцем-романтиком, мабуть, через це і пішов працювати в одне з найнебезпечніших управлінь міліції — у карний розшук. Про свій вибір не шкодує, хоча зарплати у слідчих невисокі. Але приваблює Василя інше.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Вже два роки журналіст та політик Юрій Луценко святкує День міліції. Саме з його вуст усі пам"ятають гасло "Міліція з народом". Напевно, сам він тоді не знав, що втілювати його в життя доведеться особисто. Професійне свято Луценко розділить із новим міністром, для котрого міліція стала професією два тижні тому.Що бажатиме колишній міністр своєму наступникові та однопартійцю?

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG