Доступність посилання

ТОП новини

Як вплине підвищення ціни газу на економіку України у 2007 році?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 19 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – На економіку України очікують серйозні випробування у наступному році – через підвищення ціни на газ, стверджують дослідники американської компанії «СігмаБлейзер». Вони вважають, що економіка зростатиме, якщо український уряд реалізовуватиме структурні реформи, заохочуватиме інвестиції та впроваджуватиме енергозберігаючі технології.


Дослідники акцентують увагу на тому, що проблеми, які можуть виникнути в економіці України наступного року, багато в чому визначатимуться труднощами нинішнього року. Так, цьогорічне підвищення ціни на газ до 95 доларів за тисячу кубометрів найбільше відчули хімічна промисловість та металургія, продукція яких посідає чільне місце в українському експорті.

Експерти «СігмаБлейзер» зазначають, що у металургів більше шансів пристосуватись до нової ціни. На підприємства ж хімічної промисловості чекають серйозні випробування. Нинішнього року їм вдалось пристосуватись до вищої ціни за газ лише за рахунок зниження дохідності.

Хімічній промисловості потрібна урядова підтримка

Втім, як стверджує експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE-Україна» Ганна Царенко, за умови урядової підтримки хімічна промисловість може знайти своє місце під сонцем і наступного року. Як зазначила Ганна Царенко в інтерв''ю Радіо Свобода, Кабінет Міністрів уже зараз здійснює заходи для підтримки хімічної промисловості: «Кабінет міністрів знизив надбавку на ціну на газ для хімічних підприємств із 2% до 0,01%. Це дуже мало, але це перший крок, щоб полегшити наслідки підвищення цін на газ. Уряд збирається і надалі здійснювати кроки в цьому напрямку».

Підприємства залежатимуть від монополіста РосУкрЕнерго

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін прогнозує у наступному році проблеми для тих українських підприємств, які не знайдуть спільної мови з РосУкрЕнерго, яке має монопольне право на постачання «блакитного палива» в Україну.

В інтерв''ю Радіо Свобода Володимир Саприкін, зокрема, сказав: «Буде певна селекція, диференційоване ставлення до різних підприємств України. Окремі підприємства навіть можуть бути доведені до банкрутства і можуть змінити власників».

Загалом же експерти американської компанії «СігмаБлейзер» стверджують, що якби не ціна на газ, то валовий внутрішній продукт України у наступному році міг би бути на 2% більшим.На сьогодні вони прогнозують 5-6% росту ВВП у 2007 році і радять українському уряду впроваджувати енергозберігаючі технології.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG