Доступність посилання

ТОП новини

Чи бути театру на Троєщині у Києві?


Леся Бакалець Слухати: Київ, 20 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – На Троєщині може з’явитися театр. Це залежить від самих мешканців району. Оскільки культурний центр займе частину парку, питання виноситься на громадські слухання, що відбудуться завтра.

Парк біля кінотеатру Флоренція.
Дерева біля кінотеатру "Флоренція", що на Троєщині, мешканці району саджали самотужки. Парком своїм пишаються і називають його найкращим у всьому масиві. Вдень там багато дітей з батьками. Іншого місця для прогулянок серед багатоповерхівок немає.

Те, що на території парку Головне управління культури збирається збудувати театр, люди сприйняли неоднозначно. І дерев шкода, і культурного центру на Троєщині бракує:

– Театр? Я такої інформації не маю. – Та пусть строят. Вопросов нєт.

Столичний режисер Дмитро Богомазов має бути керівником театру на Троєщині. Він говорить, що сам дуже любить дерева, але ніхто вирубувати весь парк не збирається. А усі рослини, по можливістю, пересадять. Культурний центр, який планує Богомазов, буде європейського рівня, з двома сценами, драматичною студією та гуртожитком для регіональних акторів. Такого немає навіть у центрі Києва. Режисера дивує, що є люди, які проти театру, а сам він далеко не в захваті працювати на Троєщині.

Дмитро Богомазов: «Може ці люди ніколи до театру не ходили. Але якщо ви вирішили, що вам театр тут не потрібен, то чому ви вирішуєте за своїх дітей? Який у них вибір – спочатку гастроном, а потім у боулінг, або спочатку у боулінг, а потім в гастроном. Я не можу сказати, що я мріяв мати театр на Троєщині, я просто розумію, що я мушу. Тому що, якщо це частина міста, там же має бути щось, що до міста належить, крім «ларьочків» і гастрономів».

Є й ті, хто категорично проти

Голова Форуму порятунку Києва Віталій Черняховський категорично проти будівництва. Каже, що для театру на Троєщині можна знайти інше місце і не руйнувати парк. Навіть пропонує кілька ділянок. Те, що відведення нової землі займе знову кілька років, його не лякає. А також він не виключає можливості, що під виглядом театру збудують черговий торговий комплекс.

Владі Віталій Черняховський не вірить: «Все, що виходить від влади, це все зло, і оскільки ця ініціатива від влади, то всі розуміють, що це якийсь злий умисел, наша організація принципово проти будь-якої забудови – чи це торгово-розважальний центр, чи театр. Це все треба припиняти».

Доля театру залежить від самих мешканців Троєщини?

А Олексій Поліщук із Головного управління культури говорить, що театр на Троєщині залежить тільки від самих мешканців. Його можуть збудувати за рік-два, як ляльковий театр. Або взяти приклад з театру на Подолі, і отримувати дозвіл на будівництво упродовж 9 років.

Олексій Поліщук: «Зрозуміло, що без згоди проектування і будівництво на даній території не можливе. Може, буде прийняте рішення районом, або вже на рівні міста, про відведення іншої ділянки. Це призведе до відтягування будівництва. Ми все-таки сподіваємось, що нам вдасться переконати мешканців».

Переконувати мешканців головне управляння культури буде завтра, на громадських слуханнях. Тоді і мало б вирішитися, чи стане Троєщина культурним центром столиці.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG