Доступність посилання

ТОП новини

США зазнають стратегічної поразки у боротьбі з тероризмом – вважає американський експерт.


Сергій Куделя Слухати: Вашингтон, 21 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Війна в Іраку може стати початком кінця силового домінування Сполучених Штатів у світі. Таку думку в інтерв''ю Радіо Свобода висловив експерт Джорджтаунського університету Брюс Гоффман, який досліджує проблеми тероризму. Він вважає, що силові методи боротьби з тероризмом вичерпують свою ефективність.До того ж, за останні роки Сполучені Штати втратили політичні та економічні важелі впливу на мусульманський світ. У результаті, за словами Гоффмана, терористичні організації отримують нових добровольців, а Ірак став центром їхньої діяльності.

Ірак – солдат армії США патрулює вулиці Багдаду. 5 січня 2006 р.
Словосполучення “війна проти тероризму”, часто вживане американськими політиками, перетворилося, з точки зору Брюса Гоффмана, на анахронізм.

“По-перше, це ніколи не була війна проти тероризму, і я вважав це помилкою з самого початку, адже ми знаємо, що таке тероризм. Це використання насилля задля досягнення політичних змін. А війна проти терору – це війна проти емоцій, проти усього, що нас лякає чи загрожує нам. Це цілком інше”, – наголошує Брюс Гоффман.

Потрібні також політичні, економічні та інформаційні засоби

На думку американського експерта, для перемоги над тероризмом необхідно використовувати не лише військові, але й політичні, економічні та інформаційні засоби. А слово “війна” робить акцент лише на застосуванні сили. І якщо Сполученим Штатам, за словами Брюса Гоффмана, вдалося знищити організаційну базу багатьох терористичних угруповань, то змінити ставлення до себе у мусульманських країнах американцям досі не вдається.

Брюс Гоффман: “Ми перемагаємо у тактичному плані, оскільки Аль-Каїда слабша, ніж у 2001 році. І вона менш здатна на масивні, вражаючі теракти, які викликали конвульсії не лише у Вашингтоні та Нью-Йорку 11 вересня, але й у цілому світі. Але у стратегічному плані ми зазнали кількох поразок. За висновком розвідувальних служб, у світі зростає радикалізація та неприязнь до США, а це свідчить, що ми ефективні тактично – коли захоплюємо чи знищуємо терористів. Але це не має позитивного впливу на середовище, з якого виникає тероризм”.

Невдала політика щодо Ірану та Сирії?

Головною невдачею США за останній рік Брюс Гоффман вважає політику щодо Ірану ти Сирії. На його думку, відносини Сполучених Штатів з цими країнами сягнули найнижчого рівня за останні 20 років. Експерт відзначає, що політика односторонньої ізоляції цих держав позбавляє США можливостей змінити відносини на краще. Загострення цього року конфліктів в Іраку та Афганістані свідчить, за висновком Гоффмана, що американська військова присутність недостатня для стабілізації цих держав. Він наголошує, що жителі у тих країнах повинні, перш за все, відчути здатність місцевого уряду гарантувати їхню безпеку.

Проте американські війська, на думку Гоффмана, не можуть зараз залишити ті держави: “Одна з головних загроз, яка є причиною, чому наші вороги вірять у можливість перемоги, це їхнє переконання, що вони зможуть нас виснажити, що ми не можемо захистити кожний об''єкт, і вони можуть здійснити безкарний напад у будь-якому місці та у будь-який час”.

Матеріали по темі: Президент Джордж Буш збільшить американське військо.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG