Доступність посилання

ТОП новини

"Назавжди з Україною” – компакт-диск із записами народних пісень у виконанні Івана Козловського.


Леся Олійник Київ, 22 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У центрі Києва, на Хрещатику розташована творча вітальня Івана Козловського. Існує вона при Благодійному фонді імені видатного співака. До 13-ої річниці від дня смерті Козловського у творчій вітальні відбувається ряд заходів.

Одна пісня записана Іваном Семеновичем Козловським 40 років тому, а нині вона відтворена на компакт-диску поряд з іншими зразками українського фольклору у виконанні співака. Диск має назву „Назавжди з Україною”. Випустив його Благодійний фонд Івана Козловського в Україні.

У розмові з директором В’ячеславом Мєдвєдєвим з’ясувалося, що Фонд має намір продовжувати видання цієї серії. Адже Іван Семенович записав 300 платівок. На них звучать також кілька сотень українських пісень. Один із грамзаписів присвячений колядкам. Проте випущена в 70-х роках платівка з колядками була одразу ж вилучена із продажу.

Український Фонд імені Козловського існує вже 11 років. Його діяльність пов’язана зі збереженням пам’яті і творчої спадщини великого сина України. В’ячеслав Медвєдєв: „Ми пам’ятаємо Івана Семеновича Козловського, любимо і завжди будемо любити. Це великий співак. За кордоном його визнали у 2000-му році найкращим тенором світу”.

Як виявилося із розмови, фонд імені Козловського існує також у Росії, при Большому театрі. Адже майже 30 років Іван Семенович виступав на сцені цього театру. В його репертуарі – понад 50 оперних партій. Фонд у Москві очолює українська співачка Бела Руденко та одна з дочок Івана Семеновича. Але вокальну освіту – початкову і вищу Козловський отримав у Києві.

У пам’ять про ці роки Український Фонд проводить спеціальні концерти. В’ячеслав Медведєв: „Ми робимо концерти на Михайлівській площі, де Іван Семенович з 7 до 17 років вчився в духовній семінарії. Там він навчився через молитву, через Боже слово отак співати недосяжно”.
XS
SM
MD
LG