Доступність посилання

ТОП новини

Про проблеми “Кримської світлиці”: уряд відмовляється повернути борги і погрожує редактору кримінальною справою.


Володимир Притула Сімферополь, 22 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Єдина в автономній республіці україномовна газета “Кримська світлиця” знову має проблеми: Міністерство культури України знову відмовило їй у підтримці. Тим часом за головного редактора видання взялася прокуратура, бо він разом з колективом не отримує зарплатні і не платить податків.

Головний редактор "Кримської світлиці" Віктор Качула прийшов на допит до місцевої прокуратури.
Учора головному редакторові газети “Кримська світлиця” Віктору Качулі повідомили у Міністерстві культури та спорту України, що це єдине в Криму україномовне видання цього року вже не отримає коштів з Державного бюджету, навіть попри те, що там окремим рядком закладені 800 тисяч гривень саме для “Світлиці”. А сьогоднішній ранок Віктор Качула провів у районній прокуратурі, де давав пояснення з приводу невиплати зарплати працівникам редакції – заборгованість уже сягнула 6 місяців. Каже Віктор Качула: "Ця заборгованість склалася у зв’язку з тим, що газета досі не підтримується державою, хоч у Державному бюджеті України на поточний рік їй виділили 800 тисяч гривень. Тепер міністерство стало співзасновником, але й воно коштів не дає”, — розповів головний редактор газети.

Підтримка зникла після приходу В. Януковича

“Кримська світлиця” втратила державну підтримку ще у 2004 році, коли Віктор Янукович вперше став прем’єр-міністром. Помаранчева" влада спромоглася підійти до вирішення проблеми лише в середині нинішнього року, але тут змінився уряд і справа знову зупинилася. Редакції газети вдалося, попри фінансові негаразди, зберегти наклад видання на рівні 4-5 тисяч примірників, що вище, наприклад, накладу парламентської російськомовної газети “Кримскіє ізвєстія”. Зберегли “світличани” і дитячий додаток “Джерельце”. Але тепер редактору загрожує кримінальна справа за невиплату зарплати трудовому колективу.

Віктор Качула продовжує: "Я вважаю, що це політика чинного уряду – чавити усе українське, показувати недолугість українців. Але те, що “Кримська світлиця” вистояла, не заборгувала перед читачами жодним числом – це показник протилежного", — заявив Віктор Качула.

Обіцянки, обіцянки...

У Міністерстві культури поки що ніяк не коментують заяви головного редактора газети, але знову обіцяють розібратися. На початку наступного тижня розбиратися до Києва їде Віктор Качула. Він каже, що готовий вдатися до акції протесту під стінами Кабміну і в будь-якому випадку судитиметься за бюджетні гроші.

Тим часом читачі “Світлиці” розпочали збір коштів на підтримку трудового колективу газети.
XS
SM
MD
LG