Доступність посилання

ТОП новини

Різдво по-італійськи: стрес і метушня.


Рим, 22 грудня 2006 (RadioSvoboda) – Найбільше люблять Різдво Христове і пов’язують його зі словом „щастя” американці, тоді як для багатьох європейців різдвяні дні асоціюються переважно з клопотами. Зокрема, для кожного третього італійця - це передусім стрес і метушня. Такі дані оприлюднив Інститут досліджень ринку споживачів „Eurisko”.


Що подарувати і що приготувати – ось над чим найбільше ламають голову італійці. Святкові дні пов''язані передусім із шопінгом: справжнє цунамі покупців у магазинах і на різдвяних базарах. Настав підходящий момент, щоб провітрити власний гаманець і вкотре переконатися, що Різдво не тільки найулюбленіше, а й найдорожче свято. Мандруючи вулицями Рима, рідко побачиш когось із великими пакунками фірмових магазинів – в руках переважно невеличкі подарунки. За громадськими опитуваннями, більшість італійців цього року економно використовують гроші на такі покупки. Тому завдання – "що подарувати", недороге і корисне - вважається одним з найважчих.

А що в святковому меню?

Набагато легше з іншим – приготуванням святкового столу. Різдвяне меню традиційне, говорить пенсіонерка Марія: "М''ясо, багато м''яса готуємо, солодощі, паста, запечена у духовці, лазанья, усе, як завжди, нічого не змінилося з роками". Хто-хто, а ласі до харчів італійці на продуктах не економлять. Різдвяний обід для однієї римської родини з чотирьох осіб коштує приблизно 150 євро, не враховуючи напоїв і солодощів. Цього року тут стало модним робити і їстівні подарунки: великий оздоблений кошик зі свіжими екзотичними фруктами, ціна якого коливається від 40 до 500 євро. Полиці магазинів також стогнуть від яскравих упаковок із солодкими кексами, за смаком і формою схожими на українську паску. В Італії це традиційні солодощі під час різдвяних свят.

Привабливість свята залежить від нас самих


А в чому ж власне привабливість свята? У розмові з Радіо Свобода молода італійка Елеонора визнала, що духовний сенс Різдва все більше залишається осторонь: "Католики пам''ятають про народження Ісуса Христа, навіть якщо останніми роками свято стає комерційнішим. Думаєш передусім про організацію свята, різдвяної вечері. Я зазвичай зі своїми рідними йду на урочисту месу опівночі. А після церкви релігійний сенс свята забувається - шукаємо ігри, різні забави з друзями. І тому, можливо, справжність Різдва втрачається".

Елеонора, як і більшість італійців, різдвяні свята проводить вдома разом з родиною. Дехто вибирається у подорож до екзотичного місця, але також з родичами. Завмирає і політичне життя країни приблизно до 9 січня. Новорічні відпустки італійські депутати люблять проводити вдома. Як сказав один із них, саме перебування в рідній оселі разом з родиною дарує йому відчуття справжнього Різдва.
XS
SM
MD
LG