Доступність посилання

ТОП новини

Від чого залежить, яким для нас буде наступний рік?


Інна Набока Київ, 25 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Від чого залежить, яким для нас буде наступний рік? Одні вважають, що все визначають зірки, а інші – що політика. Хтось вірить у прикмети, а хтось переймається дотриманням звичаїв. Та за всієї поваги до традицій і можновладців, краще покладатись на власні сила.

Існує повір’я: як Новий рік зустрінеш, таким він і буде. Мабуть, саме тому,щоб забезпечити собі щасливий рік, ми так стараємося дотриматись усіх відомих нам традицій, звичаїв, прикмет. Особливо чомусь модні традиції східні. І хоча цілком очевидно, що китайський календар не має жодного стосунку до українців, ми цілком серйозно переймаємося, в які кольори вбратися, які страви поставити на стіл,щоб догодити грізному Червоному Кабану або, за іншою версією, Вогняній Свині, рік яких, виявляється, надходить. Звичайно, більшість із нас ставиться до цього просто як до гри, що допомагає відійти від буденності, створити незвичайну атмосферу. А свиня, взагалі,— тварина, мила серцю кожного українця. Проте, як на мене, наші власні народні звичаї анітрохи не менш цікаві. Та й для сучасної людини, особливо молодої, видаються не менш екзотичними. А знаємо ми їх, на жаль, уже навіть гірше, ніж китайські чи європейські.

А от дещо сумнівне твердження, що від однієї ночі залежить наше життя на весь наступний рік, не така вже й невинна річ. Адже таке наше переконання психологічно „програмує” нас на абсолютно невмотивовані переживання. Наприклад, дрібна сварка з близькою людиною, якій в інший день року ми не надали б жодного значення, у новорічну ніч сприймається як справжня трагедія. А оскільки ми заздалегідь впевнені, що тепер весь рік будемо нещасливими, то підсвідомо справді шукатимемо приводів до сварок і суперечок цілий рік.

Новий рік традиційно вважається сімейним святом. Тому й не люблять його люди самотні. Можливо, їм стане трохи легше, якщо вони згадають, що таких людей у світі дуже багато, а найголовніше, що найчастіше цей статус тимчасовий. Тож, зовсім не обов’язково намагатися в будь-який спосіб знайти собі компанію, партнерів або кидатися в перші-ліпші стосунки лише задля того, щоб уникнути самотності. Адже на цій новорічній ночі життя не закінчується.

Та, мабуть, найпоширеніша вітчизняна традиція – це святкування за столом і перед телевізором. Звичайно ж, нічого поганого у застіллі та новорічних телешоу вкупі зі зверненням Президента немає. Але чи варто витрачати найчарівнішу ніч у році на їжу, пиття й телебачення?

І все ж, повертаючись до новорічних ритуалів: якщо вони допомагають вам створювати святковий настрій – то чом би й ні? Але, гадаю, зовсім не варто робити з них культ і вимагати суворого дотримання всіх приписів, щоб наступний рік був для нас щасливим. Адже кожен рік добрим чи поганим робимо ми самі. І жодні Червоні Кабани чи Вогняні Свині не можуть на це вплинути.
XS
SM
MD
LG