Доступність посилання

ТОП новини

Чи замінить українське вугілля імпортний газ?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 25 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – На тлі розмов про енергетичну безпеку держави українські урядовці все частіше почали висловлюватись на користь розвитку вуглевидобутку. На їх думку, у такий спосіб поступово можна було б знизити потребу держави в дорогому імпортному газі. Багато експертів, натомість, закликають провести детальні розрахунки, адже українське вугілля може виявитись для держави дорожчим задоволенням, ніж недешевий природний газ з-за кордону.

Гірники шахти імені Фрунзе завершення плану по усталеній традиції відзначили підняттям ювілейної брили антрациту. Луганська область,11 грудня 2006 року.
«Енергетична стратегія України на період до 2030 року» передбачає зменшення споживання імпортного природного газу вшестеро. У Кабміні заявляють, що досягти цього збираються і за рахунок розширення споживання українського вугілля. Спочатку ж на вугільну галузь чекає реформа: на базі шахт і пов’язаних із ними енергооб’єктів, створять вертикально інтегровані компанії. Після цього їх виставлять на продаж чи передадуть в оренду трудовим колективам. Планується також побудувати 7 нових шахт. У такий спосіб уряд розраховує збільшити щорічний видобуток вугілля на майже 18 мільйонів тонн.

Водночас експерти говорять про комплекс проблем, які рік у рік залишаються в галузі і які навряд чи швидко дозволять її реформувати. Ільдар Газізулін, представник Міжнародного центру перспективних досліджень, сказав, зокрема, в інтерв´ю Радіо Свобода: "Кожний новий уряд виступає з певною програмою реформ у галузі, але потім ця програма або не виконується, або суттєво змінюється. У мене є також певні занепокоєння, що наміри уряду щодо змін у вугільній промисловості можуть не зреалізуватися з певних чи то об’єктивних, чи то суб´єктивних причин”.

Експерт також зазначає, що держава виділяє кілька мільярдів гривень щороку на дотацію вугільної промисловості. Крім того, вугілля в Україні досить дороге порівняно з іншими вуглевидобувними країнами. А його якість, точніше енергетичність є низькою. Зате високий вміст попелу та інших домішок. А тому не задовольняє енергетиків. Відтак, на думку експерта, потрібно добре порахувати, чи вигідно українським підприємствам переходити на вугілля. Є, за словами Ільдара Газізуліна, і ще один важливий момент: "Швидко здійснити перехід в економіці від одного виду пального на інший неможливо. Для цього потрібні інвестиції в нове обладнання і в енергетиці, і в нших галузях промисловості, які використовують газ. Для цього потрібно принаймні 3-5 років і шалені кошти".

Тим часом представники туркменської опозиції на сьогоднішній прес-конференції у Києві заявили про зацікавленість у стабільності газових контрактів з Україною і про готовність до конструктивної співпраці у майбутньому. А експерти радять урядові більше працювати над зменшенням енергоємності української економіки та над більш активним використанням альтернативних джерел енергії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG