Доступність посилання

ТОП новини

Хто буде наступним президентом США?


Сергій Куделя Слухати: Вашингтон, 25 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – Цьогорічні різдвяні свята у Сполучених Штатах розпочинають і новий політичний сезон. Наступний рік буде позначений боротьбою між провідними американськими політиками за право стати кандидатом від своєї партії у президенти США. Вже зараз експерти називають трійку осіб серед демократів та республіканців, які позмагаються за партійну номінацію. Хто ж має найбільші шанси стати наступним лідером США?

Білий Дім
За останні тридцять років президентами США переважно ставали колишні губернатори штатів. Так до Білого Дому прийшли колишній губернатор Каліфорнії Рональд Рейган, колишній губернатор Арканзасу Білл Клінтон та колишній губернатор Техасу Джордж Буш. Однак наступні президентські вибори можуть стати винятком із цього правила. Серед шести головних претендентів на посаду президента США лише один має губернаторський досвід, а переважна більшість працює у Сенаті США. Усі найпопулярніші лідери демократів – чинні та колишні сенатори.

Про кандидатів-фаворитів

Найвищий рейтинг з них поки що в Гілларі Клінтон, яка минулого жовтня була переобрана до Сенату від штату Нью-Йорк. Більше третини американців хотіли б бачити саме її кандидатом від демократів на президентських виборах 2008 року. Серед переваг Гілларі називають її зірковий статус, підтримку партійної і фінансової еліти та унікальні політичні здібності її чоловіка екс-президента Біла Клінтона. Другим за популярністю серед демократів несподівано став молодий чорношкірий сенатор від штату Іллінойс Барак Обама. Хоча йому ще не виповнилося і 45 років, а його політична кар''єра обмежуться лише декільком роками у Сенаті США, Барак Обама швидко набуває популярності завдяки своїй запальній риториці та особистій привабливості. Він – син першого покоління емігрантів з Ямайки, який став утіленням американської мрії. Його поки що підтримує кожен п''ятий американець. Врешті, третю сходинку популярності обіймає колишній сенатор з Південної Кароліни Джон Едвардс, який чотири роки тому претендував на посаду віце-президента США у команді іншого сенатора Джона Керрі.

Зірка МакКейна

Серед республіканців найбільш вірогідним кандидатом у президенти США також називають сенатора – представника штату Арізона Джона МакКейна. Він – герой В''єтнамської війни та борець із корупцією у політиці. Його рівень підтримки сягає 35%, а однією з головних переваг МакКейна називають його популярність не лише серед республіканців, але й серед демократів. Сім років тому МаКейн вже змагався за партійну номінацію із тодішнім губернатором Джорджем Бушем. Тепер його головним конкурентом може стати колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані, який став відомий цілій державі після терактів 11 вересня. Тоді Джуліані виявив надзвичайні лідерські якості та швидко організував порятунок людей. І хоча кожен четвертий американець хотів би бачити саме його кандидатом у президенти США від республіканців, проти Джуліані виступають впливові у партії консерватори, невдоволені ліберальними поглядами екс-мера щодо абортів та одностатевих зв''язків.

Мітт Роумні також має шанси?

Кандидатом консервативного крила називають губернатора штату Масачусетс Мітта Роумні. Він належить до церкви мормонів і нещодавно виступив за скасування рішення Верховного Суду, яке обгрунтовує право жінки на аборт нормами американської конституції. Ім''я Роумні залишається невідомим пересічним американцям, але його називають "сірою конячкою" майбутніх президентських виборів.

Потрібні гроші, багато грошей

Поки що жоден з головних претендентів не оголосив про своє бажання позмагатися за право стати кандидатом у президенти США. Але в останні місяці вони вже їздять різними штатами та збирають гроші на наступну президентську кампанію. Отже, до кінця весни 2007 року список головних претендентів буде остаточно сформований.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG