Доступність посилання

ТОП новини

Кабінет Міністрів: компроміс із бюджетом – це добре, однак на засідання уряду пана міністра закордонних справ просимо не ходити...


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 26 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Кабінет Міністрів позитивно оцінює компроміс між урядом та Президентом щодо Держбюджету і обіцяє виконати всі домовленості. Однак, визнати Бориса Тарасюка міністром закордонних справ урядовці й надалі відмовляються.


Компроміс щодо бюджету досягнутий. І бюрократична машина знову закрутилася. Перший віце-прем’єр міністр Микола Азаров не приховує задоволення: "Я дуже високо оцінюю той розумний компроміс, який був досягнутий у процесі обговорення бюджету. Я уже дав відповідні вказівки Міністерству фінансів та Міністерству економіки щодо розробки усіх необхідних документів про перехід на ті параметри соціального розвитку, які закладені у відомій постанові Верховної Ради".

У п’ятницю парламент ухвалив постанову, якою зобов’язав Кабінет Міністрів подати законопроекти про перегляд соціальних видатків, на чому наполягав Президент. Втім, нашоукраїнці не дуже вірять, що уряд та коаліція виконають свої обіцянки. Заступник голови бюджетного комітету Павло Жебрівський: "Це знову довіра до уряду. Те, що вони не підтримали і розірвали універсал, то Президент дає ще раз можливість більшості виправдати свої обіцянки. Я не зовсім задоволений, я не голосував, тому що вважаю, що не виконати свою обіцянку їм нічого не завадить, так само, як і універсал”.

Борис Тарасюк — міністр чи не міністр?

Ще однією проблемою між Кабінетом Міністрів та Президентом є постать Бориса Тарасюка. Чи залишатиметься він і надалі у кріслі міністра закордонних справ? Урядовці наполягають, що Тарасюк звільнений, і ніяких підстав для його подальшого перебування в урядовому кріслі немає. Микола Азаров на питання кореспондентки Радіо Свобода: "Тарасюк для нас не є міністром закордонних справ. Я йому порадив відкрито, що давай не ускладнюватимемо ситуацію, питання у репутації держави.Ти не міністр екології, не міністр молоді та спорту... Ну, для чого тут влаштовувати бійки, пробиватися з бійцями... Ситуація абсолютно ненормальна. Я б на його місці так не чинив. Зрозуміло, що тебе не хочуть бачити тут, тебе не визнають".

Натомість сторона Президента наполягає, що Борис Тарасюк легітимний міністр і й надалі продовжуватиме виконувати свої повноваження. Представник Президента у парламенті Роман Зварич: "Міністр закордонних справ Борис Іванович Тарасюк виконуватиме свої обов’язки у повному обсязі. Тарасюк є і буде міністром закордонних справ. Крапка".

Втім, сьогодні міністр закордонних справ в Україні більше, ніж міністр. Це питання про те, чи може Президент і призначати, і звільняти міністрів закордонних справ та оборони. А відтак – наскільки всевладним і самодостатнім буде глава держави у здійсненні оборонної і зовнішньої політики.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG