Доступність посилання

ТОП новини

Третя спроба Тарасюка


Тетяна Ярмощук Київ, 27 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Чи з’явиться сьогодні Борис Тарасюк у Кабінеті Міністрів? Якщо так, то чи вдасться йому зайти до зали засідань та сісти у крісло міністра закордонних справ?


Борис Тарасюк сьогодні має намір втретє після відставки та поновлення вшанувати своєю присутністю стіни Кабінету Міністрів. І не дивлячись на те, що дві попередні спроби були невдалими, знову з’явитися на засіданні уряду.

“Для мене важливо не та посада, на якій я знаходжуся, і не те крісло, яке я займаю. У даному разі йдеться про принципи дотримання конституційних повноважень Президента. Це є головним, що спонукає мене займати цю позицію. Ні Верховна Рада, ні уряд, ні його окремі урядовці не мають права вирішувати те, що має право вирішувати єдиний орган в нашій державі – Конституційний Суд”, – зауважив Борис Тарасюк на запитання Радіо Свобода.

Натомість урядовці й надалі не визнають Бориса Тарасюка міністром закордонних справ.

Микола Азаров не поступається

Перший віце-прем’єр міністр Микола Азаров, відповідаючи на запитання Радіо Свободи зазначив: “Тарасюк для нас не є міністром закордонних справ. Я йому порадив відкрито, що давай не ускладнюватимемо ситуацію, питання у репутації держави, ти не міністр екології, не міністр молоді та спорту... Ну для чого тут влаштовувати бійки, пробиватися з бійцями... Ситуація абсолютно ненормальна. Я б на його місці так би не чинив. Зрозуміло, що тебе не хочуть бачити тут, тебе не визнають”.

Один дотримується – букви закону, а інший – духу закону?

І Борис Тарасюк, і Микола Азаров по своєму праві, каже політолог Кость Бондаренко. На його думку, у цьому конфлікті крапку має поставити або Конституційний Суд, або Президент.

Кость Бондаренко: “Борис Іванович Тарасюк дотримується букви закону, а Микола Янович Азаров – духу закону. Борис Іванович апелює до того, що є рішення Шевченківського районного суду, який відновив його на посаді міністра закордонних справ, а Микола Янович апелює до здорового глузду, і до того, що районний суд не може вирішувати питання загальнодержавної ваги. Тому, я думаю, конфлікт триватиме, допоки він не буде розв’язаний або Конституційним Судом, або якимось іншим шляхом”.

Після відставки та поновлення Борис Тарасюк намагався потрапити на засідання уряду вже двічі, однак такі його спроби не увінчалися успіхом. Перший раз на його шляху стали віце-прем’єр Микола Азаров та міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов. А коли Тарасюк вирішив завітати на урядове засідання вдруге – його не впустили представники Партії регіонів.
XS
SM
MD
LG