Доступність посилання

ТОП новини

753 роки від коронації Данила Галицького.


Віталій Пономарьов Київ, 27 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В один із останніх днів грудня 1253 року в місті Дорогичині на Бузі був коронований перший український король Данило Галицький. І наступні півстоліття правителі Галицько-Волинської держави титулували себе «королями Русі».


Чотирирічний Данило був проголошений князем Галицьким після загибелі його батька Романа Мстиславича у червні 1205 року. Згодом через боярські заколоти йому довелося двічі відвойовувати княжий престол у Галичі. А на те, щоб повернути всі батьківські володіння, Данило разом зі своїм молодшим братом Васильком витратив майже 40 років.

Він хоробро бився як простий вояк

Князь Данило бився у битвах як простий вояк, він був поранений у бою з монголами на березі Калки, а у битві проти угорців під Ярославом зламав свій спис. Данило воював з хрестоносцями і татарами, втручався у князівські усобиці, вів боротьбу за австрійські володіння, а у своїх польських походах доходив до Любліна.

«Сам же Данило їхав обіч короля, а кінь під ним був диву подібний, і сідло позолочене, і стріли і шабля золотом оздоблені та іншими прикрасами, що аж дивно, а жупан із золототканого єдвабу грецького і широким золотим мереживом обшитий, і чоботи зелені козлові, обшиті золотом. І коли німці дивилися і багато дивувалися, сказав йому король: “Я не взяв би тисячі срібла замість сього, що ти прийшов єси згідно зі звичаєм руським предків своїх». (Фрагмент із Галицько-Волинського літопису стосовно прибуття Данила на зустріч монархів Центральної Європи у місті Пожгу (Братислава))

Папа надіслав Данилові вінець, скіпетр та корону

Наприкінці 1245 року Данило був змушений поїхати до столиці Золотої Орди міста Сарая, щоб дістати від хана Батия підтвердження своїх прав на Галицько-Волинське князівство. Після повернення з Орди Данило розпочав переговори з папою Римським Інокентієм Четвертим про організацію хрестового походу проти монголів. Папа заявив, що бере Данила під свою опіку і надіслав йому вінець, скіпетр та корону. Наприкінці грудня 1253 року папський посланець абат Опізо коронував Данила у місті Дорогичині на Бузі.

«Був бо він смілий і хоробрий – “від стопи ноги його і аж до верху голови його не було ньому вади”. Сей же король Данило був князем добрим, хоробрим і мудрим, який спорудив городи многі, і церкви поставив, і оздобив їх різноманітними прикрасами, і братолюбством він світився був із братом своїм Васильком. Сей же Данило був другий по Соломоні». (Фрагмент із Галицько-Волинського літопису)
XS
SM
MD
LG