Доступність посилання

ТОП новини

Католицьке Різдво в Чехії.


Оксана Пеленська Прага, 25 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – За традицією, головною ознакою чеського Різдва залишається ялинка, коляда та Ісусик, який щедро роздає дарунки. Хоча чехи й відносяться до найменше віруючих громадян в Європі, все ж свої традиції плекають дбайливо. Найпомітніше це в переповнених крамницях: кожен чех хоче знайти під ялинкою дарунок для себе і зробити радість близькому. Різдво з духовного свята перетворюється на споживацьку традицію, - волають священнослужителі, а на думку економістів - просто чехи стали жити краще.

Чехи люблять мати в усьому порядок. Слухаючи колядки, вони не полінувались і підрахували, скільки грошей цього року потрібно відкласти на Різдвяні свята, скільки з них піде на ялинку, скільки забере святковий стіл, скільки подарунки. Розклавши все по шухлядках, чехи не без задоволення констатують: цьогорічне Різдво – найбагатше. Цього року середньостатистичний чех знайде під ялинкою сім подарунків, чеська родина витратить на них 650 доларів США, це вдвічі більше, ніж, наприклад, у словацьких сусідів.

Чехи все більше влізають у борги

Цього року економісти відзначають ще одну рису Різдвяних свят: раціональні й ощадливі чехи масово залізають у борги, купуючи коштовні речі в кредит чи позичаючи на них гроші в банках. На думку економістів, чехи просто почали сміливіше користуватися заробленими грішми. Говорить Павел Парал - заступник редактора головного чеського економічного журналу «Євро»: "Гадаю, що за зміною поведінки стоїть те, що чехи стали більше подорожувати, вони бачать, як живуть люди на Заході. А в західній Європі це звичне явище – жити в борг. Крім того, нині вже чехи не бояться позичати гроші, тому що ті, хто хоче працювати, роботу мають, а зарплати ростуть".

Як свідчить статистика, найпопулярнішими різдвяними подарунками є комп’ютери, DVD-програвачі, диґітальні фотоапарати, мобільні телефони і домашня техніка – холодильники, пральні машини, мікрохвильові печі. Є й новинки – грошові чеки, часто – на значні суми. В боротьбі за клієнта банки навчились вирішувати питання значних грошових позик швидко і чехи це використовують, вибираючи між банками найщедрішого.

Допомагає членство в ЄС

А в цілому, багатше цьогорічне Різдво – це результат вступу Чеської Республіки до Європейського Союзу. Зокрема, так вважає економіст Павел Парал: "Звичайно, що вступ до ЄС має вплив. Люди дістали можливість знайти краще оплачувану працю, завдяки Євросоюзу у нас прискорилось зростання економіки, а з ним і підвищення зарплат і ми чекаємо, що це зростання триватиме. Адже чехи бачать, що, скажімо, австрійці чи німці мають набагато вищі зарплати і вірять, що в недалекому майбутньому так буде і в них".

Словом, турботи чеського Ісусика цього року набагато приємніші. Адже набагато легше творити добро ближньому, маючи у власному домі достаток.
XS
SM
MD
LG