Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина хоче мати власний гімн.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – На Дніпропетровщині почали створювати гімн області. Конкурс на кращий текст і музику оголосила місцева облдержадміністрація. Уперше виконати гімн обіцяють на ювілейних заходах у лютому, коли святкуватимуть 75-річчя області.

Дніпропетровська область на мапі України з’явилася 75 років тому – у лютому 1932-го її утворили на базі п’яти округів Катеринославської губернії, тоді до її території увійшли частини нинішніх Запорізької, Миколаївської та Кіровоградської областей.

Ювілей області місцева влада вирішила відзначити багатьма заходами. Депутати облради звернулися до керівників підприємств та установ започаткувати добрі справи і приурочити їх до цієї дати, а облдержадміністрація взялася організовувати написання гімну. Авторам кращих віршів та музики обіцяють відзнаки, а найліпшу пісню затвердять офіційно.

Пісня, яка може стати гімном, уже є

Голова Дніпропетровської обласної організації Національної спілки письменників України Леся Степовичка зі своїми колегами має намір долучитися до конкурсу – у неї є вірш, покладений на музику композитором і хормейстером Олександром Переверзєвим, який міг би стати гімном. Тим паче, що дніпропетровські хори цю пісню вже виконують. Пані Леся переконана, що майбутній гімн області має розповідати про найвизначніше у регіоні: «У ньому має співатися про нашу область, про її досягнення, про її специфіку».

А письменники пропонують відкрити монумент жертвам Голодомору

Між тим, каже письменниця Леся Степовичка, не треба дивитись на відзначення ювілею області так вузько. Рік утворення Дніпропетровщини – вікопомний для України початком Голодомору, який забрав життя понад мільйона наших земляків. Отож гімн – то другорядне. Леся Степовичка: «Перша наша пропозиція була – поставити пам’ятник жертвам, бо Голодомор тут дуже жорстокий був. Це перша наша пропозиція».

Серед пропозицій Спілки письменників до ювілею також написання книги «Літературна карта Придніпров’я», яка висвітлюватиме найкращі здобутки у царині письменства.

Гімн Дніпропетровська використовують замість державного

Якщо ж говорити про гімн, то свої, офіційно затверджені пісні, окремі міста області мають – від кількатисячного Зеленодольська до мільйонника Дніпропетровська. В обласному центрі за гімн править пісня російською мовою у виконанні земляка Йосипа Кобзона – «Днепропетровск – мой дом родной, моя земля надежная».

Її, попри зауваження громадськості, виконують перед початком кожної сесії міськради замість державного гімну України.
XS
SM
MD
LG