Доступність посилання

ТОП новини

Європейський проект "МОДЕЛЬ ХХІ" відроджує українську провінцію.


Богдана Костюк Київ, 27 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – Проектові "МОДЕЛЬ XXI" Ради Європи та Швейцарської культурної програми в Україні виповнився рік. Проект відродив до життя кілька безнадійно провінційних містечок Румунії й Сербії і тепер працює на Чернігівщині. Наскільки успішно?

Як відомо, конкуренція – двигун прогресу. Як мінімум, у рамках проекту "МОДЕЛЬ ХХІ". Так вважають самі учасники проекту та його координатори – українські і швейцарські. Наприклад: варто місту Прилуки видати набір листівок “Прилуки у часі”, як у відповідь місто Ніжин видає два набори “Легенди Ніжина” та “Місто творців” і розробляє відповідні туристичні маршрути. А коли ніжинці провели фестиваль серветок з конкурсом краси включно, прилучани підготували дитячий мюзикл на честь видання книги “Це серйозно” (дитячі малюнки до віршів місцевих поетів).

Життя як творча акція

Швейцарський експерт Матті Штрауб стверджує: "творчість – це все, чого людина торкається з душею. Це може бути сфера культури чи економіка, врешті-решт – людське буття також є творчість Всевишнього. Прилуки і Ніжин зробили життя своїх мешканців творчою акцією, люди об''єднали зусилля для того, щоб покращити свої міста, умови життя у них, створити творчу ауру. Знаєте, у Швейцарії є маленьке село, уже сім століть його мешканці запалюють на верхівці високої гори ватру, щоб крізь нічну імлу і дощі подорожні бачили цей вогник і відчували, що про їхнє життя хтось дбає. Так і у нашому проекті для мене найважливіше те, що ми дбаємо за свої громади".

Експерт Ради Європи Олександр Буценко головним здобутком проекту "МОДЕЛЬ ХХІ" вважає відродження ініціатив у малих містах і розвиток української громади: "Насамперед, створені команди однодумців у Прилуках і Ніжині, які починають генерувати дуже цікаві ідеї, будувати плани і впливати на життя місцевої громади. Не лише на культурне життя, а й, залучаючи питання молоді, соціальні проблеми, починають активно працювати з місцевим бізнесом. І при цьому думаючи про стратегічний розвиток місцевих громад".

Ніхто за нас нічого не зробить

Координатор команди “культурних перетворювачів” Прилук Світлана Бірюзова розповідає: "Робота у проектах – це постійне навчання, це набуття навичок проектного менеджменту, стратегічного планування, вироблення командної стратегії. Світ змінюється незалежно від нас, хочемо ми цього чи ні. І тому думати, що хтось прийде і зробить життя цікавішим, хтось щось принесе – нічого цього не буде. Ми з вами повинні творити, мріяти, перетворювати. Гасло нашого проекту:“Майбутнє належить тим, хто вірить у красу своїх мрій”.

А отже, як пропонують учасники проекту, давайте мріяти і здійснювати свої мрії. І змінювати наше життя на краще, гідніше людини.
XS
SM
MD
LG