Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пієбалґс закликав Росію і Білорусь припинити газову війну


Напередодні російський "Газпром" попередив Євросоюз про можливі проблеми з транзитом газу через Білорусь у 2007 році, якщо Росія припинить поставки газу для Білорусі через відсутність контракту.

Комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пієбалґс закликав Росію і Білорусь припинити газову війну щодо ціни на газ, бо це загрожує нормальним поставкам газу до Європи. ЄС отримує від Росії близько 25 відсотків від власних потреб у газі.

Напередодні російський Газпром попередив Євросоюз про можливі проблеми з транзитом газу через Білорусь у 2007 році, якщо Росія припинить поставки газу для Білорусі через відсутність контракту і неузгодженість сторін щодо нової ціни на газ для Мінська.

Білорусь попередила, що можуть постраждати європейські споживачі. Близько 20 відсотків російського газу для Європи йде через газотранспортну систему Білорусі.

У четвер представник Газпрому Сєрґей Купріянов закликав Білорусь не втручатися в роботу газогону Ямал-Європа, який прокладений через білоруську територію: "Газогін Ямал-Європа – це виключно експортний газогін. І він, звичайно, має технологічні переходи до мереж "Білорустрансгазу". Але вони закриті і запломбовані. І не санкціонована зміна умов експлуатації цих переходів буде негайно зафіксована "Газпромом".

Білоруський прем‘єр-міністр Серґєй Сідорський, повідомляють агенства, сказав, що він вірить у швидке закінчення цінової війни з Росією.

Україна, зі свого боку, готова збільшити обсяги транзиту російського газу до Європи, якщо Білорусь відмовиться транспортувати його через свою територію. Про це повідомив у четвер міністр палива та енергетики Юрій Бойко.
XS
SM
MD
LG