Доступність посилання

ТОП новини

Мовні перли українського політикуму. Рік 2006.


Тетяна Ярмощук Київ, 1 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Коментарі політиків бувають правдивими та не дуже, чесними та лукавими, такими, що викликають посмішку або й регіт.

Мер Києва Леонід Черновецький
Якщо б політичні перли року розігрувалися в різних номінаціях, то київський міський голова переміг би в усіх. Чи не кожне його висловлювання гідне збірки крилатих висловів. Міркування Леоніда Черновецького на тему суботників й вбиралень цю збірку, безперечно б, прикрасили: «Другого вересня ми проведемо суботник. Я теж буду на цьому суботнику без колоди на плечі, швидше за все, з мітлою у руках і щось приберу. Їм всім подобається, аби все пахло квіточками. Туалети – це тонка штучка, але їх буде багато. Я вже мав презентацію цих місць. Вони будуть європейськими».

Поза номінаціями також виступ Віктора Януковича в Одесі, де він віншував велику російську поетесу: «Одеса – це справжній рай для талантів. Десятки знаменитих, популярних і просто прекрасних людей зуміли розкрити свої таланти у місті побіля самого сього моря. Я хотів би про декого з них зараз сказати – це поетеса Анна Ахметова».

Дискусія року

У номінації «дискусія року» перше і друге місця поділили Євген Кушнарьов та Юлія Тимошенко. Якось під час обговорення у сесійній залі законопроектів про скасування пільг народним депутатам Євген Кушнарьов з парламентської трибуни праведно закинув Тимошенко: «Шановна Юліє Володимирівно, одного намиста з перлин на вашій шиї вистачить, щоб середньостатистична українська родина безбідно жила 5 років. А ви розповідаєте про любов до народу і намагаєтеся показати себе його захисницею».

Далі він побачив як до нього майже бігом наближається лідерка опозиції і рвучко на ходу знімає із себе прикрасу: «Мені ваші цяцьки не потрібні. Здавайте їх до фонду допомоги бідним. А я вам можу склянку води налити. А то у вас вже горлишко перехоплює від захоплення».

Але Кушнарьов помилився: Юлія Володимирівна пропонувала йому намисто не в подарунок, а для експертизи: «Я зняла з себе ці прикраси, щоб показати, що це біжутерія, це не перлини. Я досить скромно одягаюся і живу, і прикраси ношу дуже скромні. І тому я зараз віддам це “ожерельє”, як сказав Кушнарьов, журналістам, щоб вони перевірили, що тут жодної перлини немає».

Експертиза засвідчила – перлини із шиї Юлії Тимошенко – штучні.

Прогноз року

У номінації «прогноз року» переміг регіонал Ярослав Сухий. Він запропонував найбільш глибокий і всебічний футурологічний аналіз перспективи перебування Нестора Шуфрича на посаді міністра з надзвичайних ситуацій: «Він покаже себе з хорошої сторони, як організатор, як натхненник... Я оцінюю позитивно призначення Нестора Івановича на цю високу посаду, і сподіваюся, що він буде гідно відстоюватиме інтереси всіх погорілих, вмерлих, потонулих і підданих тортурам помаранчевої влади».

«Та пішли ви»

Часом політики зриваються і тоді з їх вуст можна почути й таке: «Та пішли ви». Так елегантно перший віце-прем’єр міністр Микола Азаров нагадав опозиціонерам, що не можна бути несерйозними під час розгляду Державного бюджету на наступний рік.

Мрія року

Номінація «мрія року». Знову два переможці: Прем’єр-міністр і київський мер. От про що мріє Віктор Янукович: «Завжди я мрію, як побільше зробити добра людям. Це також мій принцип. Багато чого в житті мені вдавалося побачити у мріях. Зараз уже багато чого вдається втілювати у життя».

І Леонід Черновецький: «Мрія така. Ось, наприклад, якщо зробити Дісней Ленд у Києві, то вже життя прожите не даремно. Це буде красиво і для середньої людини».

Втім, соціологи стверджують, що від деяких пір «середні люди» відверто побоюються мрій Леоніда Черновецького.
XS
SM
MD
LG