Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 1 січня.


Віктор Недоступ Київ, 1 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 1 січня Гаїті здобула незалежність, у США набула чинності “Прокламація звільнення рабів”, у Німеччині заклали основу ФРН, а Чехословаччина мирно розділилася на Чехію та Словаччину.

1 січня 45 року до н.е. у Римі набув чинності запроваджений Юлієм Цезарем новий календар. Він базувався на тривалості сонячного року, а не на місячних циклах. Цезар додав до 45-го року до н.е. додаткових 67 днів і переніс початок року з березня на 1 січня. Для того, щоб уникнути помилки, створюваної чвертю дня, він також постановив кожні чотири роки додавати до лютого 1 день.

І лише у 1700 – Набув чинності указ російського царя Петра I, згідно з яким у Росії замість візантійської системи літочислення "від Сотворіння світу" (умовно 1 вересня 5509 року до н.е.) запроваджують юліанський календар.

1803 – Через два місяці після перемоги над французькими колоніальними військами Наполеона Бонапарта один із керівників повстанців, колишній раб Жан-Жак Десалін проголошує незалежність Сент-Домінго, перейменованого в Гаїті, згідно з оригінальною туземною назвою острова. Це друга незалежна держава на американському континенті.

1863 – У США набуває чинності "Прокламація звільнення" (закон про звільнення рабів), згідно з якою усіх рабів у повсталих південних штатах оголосили вільними.

1947 – Американська та британська окупаційні зони в Німеччині об''єднуються в єдину економічну територію під назвою Бізонія. У 1948 році, після приєднання до неї французької окупаційної зони, утворюється Тризонія. Вона стає основою для формування нової держави – Федеративної Республіки Німеччини.

1959 – Куба. Повстанські загони під керівництвом Фіделя Кастро скидають диктаторський режим Фульгенсіо Батісти, котрий разом із найближчим оточенням залишив острів і вилетів у Домініканську республіку. Суддя Мануель Уррутія стає виконувачем обов''язків президента, а 7 січня Кастро на чолі революційних загонів входить у Гавану.

А у 1993 із останнім ударом годинника опівночі 31 грудня перестала існувати Чеська і Словацька Федеративна Республіка. Вона мирно розділилась на дві держави – Чеську Республіку та Словаччину. В столицях обох країн з цієї нагоди відбулись святкові заходи. Все відбулося цивілізовано. Іншими словами, все було добре і нічого не боліло.
XS
SM
MD
LG