Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь врегулювала газовий конфлікт з Росією.


Валерій Каліновський Мінськ, 1 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В останні хвилини 2006 року Мінськ та Москва врегулювали газову суперечку, внаслідок чого вдалося уникнути зупинення постачання російського газу до білоруських споживачів, чим погрожував «Газпром». Однак, на яких умовах Білорусь одержуватиме російський газ цього року?


На поступки пішли обидві сторони. Як що на початку минулого року «Газпром» говорив про ціну на газ для Білорусі у 200 доларів за тисячу кубометрів, то наприкінці переговорів погодився на 100. Білорусь у відповідь погодилася на продаж «Газпрому» 50% акцій «Белтрансгазу» – своїх магістральних газопроводів. Але за ринкову ціну у 2 з половиною мільярди доларів, а не за півмільярда, як хотіли у Москві. Сторони торгувалися по кожній угоді. Мінську також вдалося підвищити тариф на транзит російського газу білоруською територію до 1,45 долара.

П’ятирічний контракт передбачає, що від 1 січня кожного наступного року ціна газу для Білорусі буде поступово зростати і у 2011 році дорівнюватиме середньоєвропейському рівню мінус витрати на доставку, повідомив керівник «Газпрому» Алєксєй Мілер: «Питання щодо середньо-термінового співробітництва у газовій галузі є основою економічного розвитку та взаємин між Росією та Білоруссю».

«Дуже складна і не підйомна ціна для Білорусі...»

На підписання газових контрактів до Москви спеціально прибув прем’єр-міністр Білорусі Сяргей Сідорскі. Перед тим рішення про згоду на ціну газу у 100 доларів за тисячу кубометрів ухвалили уряд та Рада Безпеки Білорусі.

Сяргей Сідорскі назвав це рішення важким і невигідним для білоруської економіки. «Доведеться шукати резерви для того, щоб розвивати нашу економіку, відповідно до заданих темпів. Ми йдемо на ці 100 доларів, дуже складну і не підйомну ціну для Білорусі, і будемо вирішувати всі питання в країні самостійно».

На думку незалежних експертів, білоруські підприємства мало підготовлені до нових цін на газ, постраждає і соціальна політика. Опозиційні політики взагалі пророкують крах «білоруського економічного чуда», яке трималося на нафтогазових дотаціях Росії.

Росія завдала удару і на «нафтовому фронті»

Білоруська економіка 1 січня зазнала ще одного удару з Росії – нафтового, не менше болючого, ніж газовий. Російський уряд запровадив експортні митні платежі на нафту, яка продається до Білорусі – 180 доларів за тонну. І якщо минулого року тонна нафти коштувала 270 доларів, то цього – вже 450. Днями державний концерн «Бєлнафтахім» взагалі відмовився від реалізації контактів на постачання нафти з російськими компаніями.

Якщо працювати за новими цінами, то можна заробити лише десятки мільйонів доларів збитків, заявив голова концерну Аляксандар Баровскі: «Уявіть, що зупинять працю два найпотужніших нафтопереробних гіганта, а за ними люди, взагалі у нафтохімічному комплексі працює 125 тисяч осіб».

Останні рішення Росії матимуть для Білорусі не лише негативні економічні та соціальні наслідки. Вони призведуть до зупинення інтеграційних проектів, вважає мінський політолог Валерій Карбалевіч. На його думку, щоб подолати ці негаразди, Білорусі потрібна лібералізація економіки, на яку президент Лукашенка напевно не погодиться.
XS
SM
MD
LG