Доступність посилання

ТОП новини

Поляки сподіваються, що 2007 рік буде кращий від минулого.


Єва Поштар Варшава, 2 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Зростає оптимізм поляків. Опитування громадської думки, проведені в Польщі наприкінці 2006 року, вказують, що показники оптимізму поляків є найвищі за останніх 30 років. Польські соціологи вважають, що неабиякий вплив на оптимістичний настрій має економічне зростання і підвищення рівня життя. Чого ж очікують поляки від нового 2007 року?


Соціологи порівнюють спалах оптимізму поляків із настроями в середині 70-х років. Тоді Народна Польща уперше відкрилася країнам Західної Європи. Люди стали краще жити, з’явилася перспектива на майбутнє.

Джерелами теперішнього оптимізму поляків є економічне зростання держави та субсидії, які Польща отримує від Євросоюзу.

Економіка мала б зростати і надалі

2007 рік у Польщі може бути роком подальшого росту економіки. Це матиме вплив на підвищення рівня життя пересічних поляків, вважають фахівці. На 2007 рік не передбачено жодних виборів. Тому можна сподіватися втихомирення політичних пристрастей. Опозиція говорить про втрачені шанси розвитку і проїдання плодів економічного буму. Правляча коаліція вважає, що започатковані нею зміни в державі принесуть у 2007 році наявні результати. У тому переконаний польський президент Лех Качинський, який сказав у новорічниому зверненні до народу: «Бажаю, щоб ми з вами наприкінці 2007 року могли сказати: ми ще більш горді за нашу батьківщину – Польщу».

Поляки не забувають і про своїх найближчих сусідів

Член опозиційної партії лівиці, польський євродепутат Марек Сівєц у розмові з Радіо Свобода про свої очікування від європейської політики в 2007 році сказав: «Вважаю, що поява нових членів Євросоюзу — Болгарії та Румунії — призведе до революційних змін у цій організації. Маю надію, що зміцніє співпраця держав Чорноморського басейну. На мою думку, в усі справи, пов’язані з програмою сусідства "ЄС – Україна", підключиться і Румунія. Маю надію, що це буде велика допомога польській політиці».

Конкретні перспективи для Польщі в 2007 році бачить коментатор впливового тижневика «Впрост» Марек Новаковський: «Маю надію, що в наступному році за польською державною компанією "ОРЛЕН", що придбала литовський нафтопереробний завод "Можейкю Нафта", з інвестиціями на схід підуть інші польські компанії».

На першому місці – здоров''я і особисте щастя

Із запитанням, що чекає поляків у 2007 році, Радіо Свобода звернулося також до особи, яка за родом своїх занять часто заглядає у майбутнє, — до письменника, фантаста і публіциста Рафала Зємкевича: «Ми сподіваємось від наступного року тільки ясних сторінок. Польська економіка у відносно доброму стані. Тому нічого дивного, що поляки думають про те, що їм найближче. Пріоритетом для нас є здоров''я і особисте щастя. Все інше на задньому плані».

Ложкою дьогтю у цій бочці меду є зростання цін на енергоносії в Польщі. Це, на думку економічних оглядачів, призведе в 2007 році до підвищення тарифів на оплату за комунальні послуги, різкого збільшення цін на товари, а в результаті — до зростання інфляції.
XS
SM
MD
LG