Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса: про вступ Болгарії і Румунії до ЄС, про білорусько-російську газову домовленість та про страту Хусейна.


Наталія Вікуліна Брюссель, 2 cічня 2007 (RadioSvoboda.Ua)

“Бухарест і Софія пробралися до Європи” – статтю під таким заголовком, присвячену розширенню Євросоюзу, вмістила французька газета “Ліберасьйон”. Видання нагадує, що східноєвропейські країни ЄС, включно з Болгарією і Румунією, будують демократію і створюють ринкову економіку вже 17 років, починаючи з падіння комунізму 1989 року. Однак, якщо східним європейцям очікування на вступ до Євросоюзу могло здатися дуже довгим, європейці західні вважають розширення погано підготовленим з політичного погляду – людям не пояснили, чому ЄС мусив приймати нових членів, пише “Ліберасьйон”. Газета вказує, що загалом усі старі країни Євросоюзу справді втомилися від розширення, включно з Німеччиною і Британією, чиї уряди, однак, завжди були гарячими прихильниками розширення.

Французьке видання нагадує, що наступне розширення не відбудеться доти, доки Євросоюз не матиме своєї Конституції, яка реформуватиме інституції ЄС. “Залишається з''ясувати, як довго триватиме ця пауза”, — пише “Ліберасьйон”. Газета зазначає, що 18 країн ЄС, які вже ратифікували Конституцію, сподіваються, що Основний закон Євросоюзу працюватиме, починаючи з 2009 року.

“Ліберасьйон” нагадує, що після вступу Хорватії подальші кандидатури на вступ до ЄС французи мають затверджувати на референдумі. “Є великий ризик, що на сході і південному сході Європи з''явиться нова залізна завіса”, — пише французька газета.

Білоруси можуть зітхнути з полегшенням – в їхніх помешканнях не буде зимно, пише німецька газета “Берлінер Морґенпост” про домовленість Росії і Білорусі щодо газу. “Москва, влада, вплив якої у світі базується дедалі більше на експорті енергоносіїв, жадібно простягає свою руку до транспортних систем газу і нафти. Залишається тільки диктувати ціни і тримати курс на амбітні цілі", — пише “Берлінер Морґенпост”, зауважуючи, що до цього належить також спроба знову приєднати економічними засобами ті частини колишньої радянської імперії, які Росія вже не може політично контролювати. На думку німецького видання, російські трубопроводи служать не тільки для постачання газу, вони є й частиною геополітичного покеру влади.

“Арабський Йосип Сталін” – так назвала нідерландська газета “Альгемеен Дагблад” статтю про страченого цими днями Саддама Хусейна. Видання вважає колишнього іракського керівника одним із найгірших тиранів після Другої світової війни. Газета пише, що Хусейн, як і Сталін, мав організаторський талант, був так само хитрим і так само створив навколо себе культ особи.

І наостанок – про заборону палити в певних місцях,котру запровадили з нового року деякі країни, в тому числі Австрія. Газета цієї країни “Ді Прессе” пише, що віднині не дозволяється палити в австрійських перукарнях, молодіжних і сімейних готелях, а також у вагонах-ресторанах. “Зашморг на шиї курця став тугішим”,— зауважує “Ді Прессе”. На вокзалах Австрії заборонили палити ще рік тому, потім курцям не дозволили палити у вагонах-ресторанах. Однак у спеціальних купе пасажирам і надалі дозволяють запалити сигарету.
XS
SM
MD
LG