Доступність посилання

ТОП новини

ООН дозволила прикаспійським країнам експорт ікри риби.


Сергій Собуцький Київ, 3 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – ООН дозволила у нинішньому році експорт ікри цінних порід риби для 5-ти прикаспійських країн. Проте не всі країни-виробники ікри зустріли таке рішення схвально.

Минулого року, за рішенням Конвенції ООН про міжнародну торгівлю видами фауни та флори, що вимирають, експортні квоти прикаспійським державам-виробникам ікри не були виділені. Це сталося через їхню відмову надавати чітку інформацію про рівень розвитку популяції осетрових видів риб.

Відкритим залишається питання щодо ікри білуги

Наразі, як заявили у Секретаріаті Конвенції, ситуація довкола більшості видів риб зрозуміла. Відкритим залишається лише питання з поставками найдорожчої у світі ікри білуги. 250 грамів такого продукту на світовому ринку нині оцінюється у 1800 євро.

Девід Морган, керівник наукового департаменту Конвенції міжнародної торгівлі видами дикої флори та фауни, що вимирають, в інтерв’ю Радіо Свобода так пояснив це рішення: "Вони надали інформацію щодо більшості видів риб, проте ми не маємо даних по білузі, у якої ікра найцінніша. Ми зараз перебуваємо у стадії листування з прикаспійськими країнами. Ми хочемо мати цю інформацію якомога швидше. І ми сподіваємось, експортна квота щодо білуги з’явиться незабаром. Проте, якщо ми не одержимо інформацію до кінця січня, то, боюсь, ми навряд чи зможемо видати будь-яку квоту для білуги на цей рік".

Зняття заборони – «велика помилка» ООН?

Не всі схвально сприйняли рішення ООН. У його поспішності впевнений, зокрема, голова природничого союзу Казахстану Мелз Ілеузізов. В інтерв''ю Радіо Свобода він сказав: "На мою думку, зняти заборону – це велика помилка ООН. Дякуючи забороні, ми досягли деяких результатів: кількість браконьєрів зменшилась. Але ми ще потребуємо заборони, бо ситуація ще не виглядає ідеальною. Популяція осетра зменшується. І одна з причин цього, разом з екологічними проблемами, — саме незаконний вилов риби браконьєрами. Нині ж, коли заборона на експорт ікри знята, ситуація погіршиться. Саме тому рішення ООН – велика помилка".

Цього року Секретаріат Конвенції встановив експортні квоти в середньому на 15% нижчі, ніж у 2005 році. По окремих видах риб зменшення квоти досягає 20%.
XS
SM
MD
LG