Доступність посилання

ТОП новини

Італія проти застосування смертної кари у світі.


Наталка Кудрик Рим, 3 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У світі тривають дискусії з приводу страти іракського лідера Саддама Хусейна. Італія категорично засудила факт покарання, ба більше — уряд країни звернувся до ООН із вимогою розпочати дебати про заборону смертної кари у світі.

Італія знову мобілізує всесвітній рух за заборону смертної кари. Ватиканський тижневик «Осерваторе Романо» написав, що останні хвилини життя Саддама Хусейна перетворили у видовище, що є порушенням прав людини.

Обурені фактом страти й італійські політики. За словами глави уряду романо Проді, жоден вчинок не виправдовує вбивство однієї людини іншою. Лідер опозиції Сильвіо Берлусконі назвав факт повішення іракського лідера політичною й історичною помилкою. Нині голоси лівих і правих лунають в унісон.

Італія вже втретє порушує в ООН проблему смертної кари

Романо Проді запропонував керівництву ООН найближчим часом винести на обговорення проект резолюції про мораторій на виконання смертної кари. Посол Італії в ООН Марчелло Спатафора вже звернувся до Генеральної асамблеї ООН із пропозицією повернути до розгляду відповідний документ, котрий минулого місяця узгодили 85 країн, що підтримують мораторій.

Одним із перших ініціаторів став лідер радикальної партії Марко Панелла. Він уже восьмий день голодує, щоб привернути увагу спільноти до скасування страти як способу покарань. Він каже, що його акція протесту триватиме доти, доки не визначаться конкретні терміни ухвалення мораторію.

А вже член радикальної партії Марко Каппато наголошує: «Ми проти смертної кари. Потрібно перейти від слів до діла. Італійський уряд починає збирати підписи серед членів ООН стосовно запровадження мораторію на виконання смертних вироків. Це те, чого вимагає громадськість і вже двічі просив парламент Італії».

Італійська пропозиція справді не нова — лунає вже втретє. Від 1994 року Рим двічі просив ООН запровадити заборону на виконання страт. Проекти резолюцій зберігалися в архівах ООН. Досі розходження виникали і поміж країнами Євросоюзу.

На сьогодні смертна кара існує у 71-й країні

Сьогодні віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні заявив, що заборонити смертну кару слід не тому, що стратили Хусейна, а тому, що у світі таким чином гинуть тисячі людей. На сьогодні покарання у вигляді страти існує у 71-й країні, зокрема і в Південній Кореї, представник котрої очолив нещодавно ООН. Новий Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун без ентузіазму сприйняв італійську ініціативу. За його словами, кожна країна-член організації повинна вирішувати для себе питання смертної кари.

Прем''єр-міністр Італії Романо Проді не приховує хвилювання, що його пропозиція може знову зависнути у повітрі. Нині багато країн підтримують існування смертної кари, та за підтримки європейських партнерів намагання можуть бути ефективними, говорить Проді.

Тим часом в Іраку готуються до страти двох найближчих соратників Саддама Хусейна, яких також визнали винними у злочинах проти людства. Іракські урядовці заявили, що Італія не має права критикувати страту Хусейна, бо наприкінці Другої світової війни колишнього диктатора Беніто Муссоліні теж стратили — підвісили за ноги на центральній площі Мілана.
XS
SM
MD
LG