Доступність посилання

ТОП новини

Проекти Вишеградського фонду для України


Богдана Костюк Київ, 3 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вишеградський фонд, який 6 років тому утворено з ініціативи урядів Польщі, Словаччини, Чехії та Угорщини, пропонує Україні цікаві проекти в освітній галузі. Вони передбачені на 2007-2008 навчальний рік і дозволяють українським студентам та аспірантам поглиблювати знання і проводити наукові досліди у найкращих університетах Центрально-східної Європи. Про це у розмові з Радіо Свобода розповіла представниця Фонду в Україні Айнар Руснакова.

А.Р.: У цьому році ми відкриваємо третю хвилю для українських студентів, аспірантів і молодих науковців. Тобто, ті, хто навчається у вузі або працює у науковому закладі, може розраховувати на Вишеградську стипендію. Зазначу,ті,хто бажають її отримати, повинні підготувати необхідні документи, перелік яких можна знайти на нашому сайті: www.vysegradufnd.org. Переслати до Вишеградського фонду ці документи треба до 31 січня.

Р.С.: Скільки молодих українських науковців навчались або навчаються у вузах країн Вишеградської четвірки?

А.Р.: Понад шістдесят аспірантів з України навчаються у цих країнах.Наголошу: у цій третій хвилі Вишеградський фонд уперше даватиме стипендії саме студентам, такого в Україні раніше не було. Тобто, відтепер і аспіранти, і студенти можуть претендувати на вишеградську стипендію. Стипендія, за умовами Фонду, становитиме 5 тисяч євро; університет – сторона,що приймає, – на навчальний рік отримає 3 тисячі євро. ЦІ гроші ідуть для проживання і нормальної роботи молодих українських студентів, аспірантів та науковців.

Р.С.: Пані Руснакова, чи є якісь наукові або регіональні пріоритети при відборі кандидатів на Вишеградську стипендію?

А.Р.: У нас немає пріоритетів, з якої області ми студентів і молодих науковців обираємо. Студенти та аспіранти, які заповнили формуляри і підготували додаткові документи про свої наукові дослідження, можуть претендувати на навчання у Польщі, Угорщині, Словаччині та Чехії по своїх дисциплінах. Не грає ролі, чи то лісництво, чи медицина, чи політологія, чи історія. Зазначу, що кожна з цих країн прийме по шестеро студентів і по шестеро аспірантів із України. Досі ми давали стипендії студентам зі Львова. Ужгорода, Києва, є дівчина з Херсона. Сподіваємося – цього року географія розшириться. До речі, студентам та аспірантам не обов‘язково працювати у Вишеградських країнах тільки над своїм дипломом чи кандидатською дисертацією – за один навчальний рік вони можуть взяти іншу наукову проблему і за ці десять місяців почати і закінчити її.

Вацлав Гавел, один із засновників Вишеградського фонду, казав, що повернення України до Європейського дому відбуватиметься силами талановитих і освічених молодих українців. Саме на формування цієї освіченої верстви і спрямований зрештою новий проект Фонду.
XS
SM
MD
LG