Доступність посилання

ТОП новини

Британські дослідники хочуть рятувати людство, обійшовши патентне право на ліки


Сергій Драчук Прага, 4 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Британські вчені оголосили цього тижня новий підхід до виробництва дешевих, але дієвих ліків від хвороб, які найбільше дошкуляють бідним країнам «третього світу». Вони сподіваються допомогти таким чином значній частині людства, яка нині не може дозволити собі сучасного, але дорогого лікування. Але їхній шлях перетинає дорогу світових фармацевтичних велетнів.

«Ми називаємо наш підхід етичною фармацевтикою», — каже Радіо Свобода один із авторів дослідження Суніл Шонак. Професор Імперського коледжу науки, техніки й медицини в Лондоні (частини Університету Лондона) та його колеги зазначають: великі фармацевтичні компанії вже призвичаїли світ до того, що добрі ліки роблять тільки вони.

Та ці захищені патентами препарати нерідко вельми дорогі, а відтак просто недоступні для дуже багатьох людей у світі. Отож дослідники знайшли свій вихід: вони переробляють дієві патентовані ліки, змінюючи їхню молекулярну структуру. Дієвості це не зменшує, але юридично вони створюють новий препарат, якого вже не стосуються попередні патенти.

Найперше вони взялися за лікування гепатиту C, каже професор Шонак: «Ним інфіковані 200 мільйонів осіб, але лише 30 мільйонів можуть дозволити собі ліки, які виробляють, додаючи молекули цукру до природного білка — інтерферону. Ми ж знайшли спосіб додати молекули цукру до інтерферону іншим чином, за доброчинні й урядові гроші, а це значить, що ми маємо бути в змозі виробляти ліки для бідних хворих за ціною, яку вони можуть собі дозволити».

Корпорації невдоволені, вчені ж хочуть вилікувати й бідних

Великі фармацевтичні корпорації заявляють, що їхні ліки такі дорогі, бо вони витрачають на їхню розробку сотні мільйонів чи й мільярди доларів. Нова ж ініціатива, кажуть ці компанії, здешевить ліки, але позбавить їх можливості відшкодувати собі витрачені кошти й здобути гроші на нові дослідження.

Але лондонські вчені стверджують, що не збираються переходити дорогу великим корпораціям. Їхнє завдання, кажуть дослідники, – це дати ліки тим хворим, які нині взагалі не мають змоги дістати їх.

І вже цього тижня вони починають переробляти інший препарат, від лейшманіозу – паразитарного інфекційного захворювання, поширеного в Африці, Азії й Латинській Америці. «Ми збираємося зробити варіант цих ліків, що буде стабільним за жаркого клімату і коштуватиме близько 10% від ціни нинішніх ліків», – каже Радіо Свобода професор Суніл Шонак.
XS
SM
MD
LG