Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз — США: Меркель робить ставку на економічні відносини.


Надія Кандиба Німеччина, 4 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні канцлер Німеччини Анґела Меркель зустрінеться у Вашингтоні з президентом США Джорджем Бушем. Глава німецького уряду здійснює свій одноденний бліц-візит до Америки як голова Європейської ради. На порядку денному – подолання кризи на Близькому Сході та розширення економічної співпраці зі США.

Анґела Меркель 15.11.2006
Це вже третій візит Анґели Меркель до Вашингтона. Цього разу вона відвідує Америку, як представник Європейського Союзу. Нагадаємо, що першого січня головування в ЄС перейшло до Німеччини. Як заявив у Берліні прес-секретар німецького уряду Ульріх Вільгельм, Меркель надає особливого значення розвитку якомога тісніших відносин зі США. На її думку, Сполучені Штати залишаються найважливішим партнером і союзником ЄС у світі.

ЄС та США – стратегічні партнери в економіці

Очікується, що в центрі уваги під час бесіди з президентом США Джорджем Бушем будуть насамперед економічні питання.

«Ми поставили собі за мету – і отримали тут позитивні відгуки в США – більше спілкуватися одне з одним перед тим, як запроваджувати, наприклад, технічні стандарти, й інтенсивніше співпрацювати, розробляючи їх», – сказав Ульріх Вільгельм.

Сама Меркель в інтерв’ю газетам Financial Times та Financial Times Deutschland заявила, що під час наступного саміту Євросоюз-США, який має відбутися в квітні цього року, також говоритиме про необхідність розширення економічної співпраці між ЄС та Сполученими Штатами. «Для мене це має стратегічне значення, оскільки наші економічні системи побудовані на спільних цінностях», – зауважила Меркель.

Канцлер Німеччини також наголосила, що як США, так і Євросоюз нині перебувають у «жорсткій конкурентній боротьбі» з азіатськими ринками. Тому, додала Анґели Меркель, важливо об’єднати зусилля і разом відстоювати спільні інтереси, як, наприклад, щодо захисту авторських прав.

Москві не слід ображатися

До речі, в інтерв’ю, яке Меркель дала газетам Financial Times та Financial Times Deutschland, йшлося також про російську енергетичну політику. Німецький канцлер назвала легітимним бажання Росії вийти на західноєвропейські ринки. Водночас вона звернула увагу на те, що іноземним інвесторам дуже складно отримати доступ до російських підприємств. Тому, сказала далі канцлер Німеччини, не слід ображатися на європейців, якщо вони поводять себе так само.

Німеччина за зміцнення «близькосхідного квартету»

Повертаючись до візиту Меркель до Вашингтона, слід зауважити, що під час зустрічі з Бушем йтиметься не тільки про економіку, але й про міжнародні проблеми. За словами прес-секретаря німецького уряду, канцлер має намір порушити тему «близькосхідного квартету». Мається на увазі спільна ініціатива Євросоюзу, США, Росії та ООН, спрямована на примирення Ізраїлю та палестинців. Німецькі експерти не виключають, що в питанні відродження «близькосхідного квартету» цілком можна розраховувати на певне зрушення.

Координатор німецького уряду з питань німецько-американських відносин Карстен Фоґт з цього привиду сказав: «Я думаю, що зараз у Вашингтоні можна відчути атмосферу більшої готовності йти на зустріч Європейському Союзу, йти на зустріч німецькому уряду і канцлеру. І мене не здивує, якщо з’являться принаймні ознаки бажання американської сторони активніше співпрацювати з європейцями. Взагалі досягти поступу на Близькому Сході можна тільки шляхом співпраці, а також через готовність до такої співпраці з боку місцевих сил – Ізраїлю та палестинців».

Серед інших важливих тем зустрічі Меркель та Буша – ситуація в Іраку і Афганістані та іранська ядерна програма.
XS
SM
MD
LG