Доступність посилання

ТОП новини

Після вирішення газового конфлікту між Білоруссю та Росією виник нафтовий.


Валерій Каліновський 4 січня 2007 Мінськ (RadioSvoboda.Ua) – Поки у Брюсселі обговорюють газове протистояння Білорусі та Росії, з’явилася нова причина для хвилювання європейських споживачів російських енергоносіїв. Після завершення протистояння між Білоруссю та Росією у газовій галузі, загострилися суперечки щодо нафти. Уряд Білорусі запровадив транзитне мито на транспортування російської нафти своєю територією. За кожну тонну нафти, яка перевозиться через Білорусь, від 1 січня Росія має сплатити 45 доларів, що дуже ускладнює умови російського транзиту.


Постанову білоруського уряду про нове мито на транзит російської нафти, яку підписали ще 31 грудня, оприлюднили лише 3 січня. А російську компанію-монополіста в транспортуванні нафти на Захід “Транснєфть” повідомили про цю угоду лише у четвер 4 січня.

В МЗС Білорусі заявили, що ці дії відповідають міжнародним угодам і не спрямовані проти споживачів російської нафти у третіх країнах.

Речник МЗС Білорусі Андрей Папов з цього приводу сказав: “Ми ще раз підтверджуємо нашу прихильність до принципів свободи транзиту. Запровадження мита на перетин нафти територією білорусі є заходом у відповідь на ухвалене раніше урядом Росії рішення про застосування щодо Білорусі вивізного мита стосовно нафти, яку ввозять до Білорусі”.

Усе почалося зі збільшення Росією ціна на нафту для Білорусі

Причина різких кроків Мінська в тому, що з нового року Росія запровадила мито на нафту, яку постачають до Білорусі, у розмірі 180 доларів за тонну. Це зробило збитковою працю білоруських нафтопереробних заводів, які вже відмовились від російської нафти і зараз перебувають на межі зупинення виробництва.

Після того, як прем’єр-міністру Білорусі Сяргєю Сідорскаму на переговорах зі російським колегою Міхаїлом Фрадковим так і не вдалось врегулювати це питання у перші дні нового року, президент Білорусі Аляксандар Лукашенка наказав урядові негайно вжити заходи у відповідь: “Я маю на увазі порушити питання про оплату транзиту нафти через Білорусь, оплату за землю під нафто- і газопроводами і порушити питання щодо власності Російської Федерації тут”.

За повідомленням МЗС Білорусі, Росія постачає через Білорусь 50% нафти, яка йде до Європи: Польщі, Німеччини, Словаччини, Чехії та країн Балтії, загалом 100 мільйонів тонн нафти на рік.

Якщо Росія погодиться на це мито, то білоруський бюджет додатково матиме до 4 мільярдів доларів. Це не реально, вважає незалежний економіст з Мінська Леонід Злотнікав: “4,5 мільярди на рік – це неймовірні речі. Цього не буде, я думаю, це просто зроблено для того, щоб домогтися швидкого початку переговорів, такий рішучий крок”.

Москва змушена домовлятися з Мінськом

Пан Злотнікав вважає, що почалося нове російсько-білоруське протистояння. В уряді Білорусі тим часом висловили сподівання на продовження переговорів прем’єрів Сідорскага та Фрадкова після закінчення різдвяних свят у Росії.

Перша реакція з Росії, яка надійшла зі штаб-квартири “Транснєфті”, – це заява про те, що дії уряду Білорусі незаконні. Але, на думку економіста Леоніда Злотнікава, Москві доведеться якось домовлятися з Мінськом, бо без послуг у транзиті через Білорусь обійтися їй наразі неможливо.
XS
SM
MD
LG