Доступність посилання

ТОП новини

Представники ЄС задоволені газовою домовленістю між Москвою і Мінськом.


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Представники Євросоюзу позитивно оцінили газову угоду, яку Росія і Білорусь уклали в останній день 2006 року. Про це заявив речник Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні за результатами зустрічі Координаційної групи ЄС з питань газу, засідання якої пройшло в Брюсселі. Учасники засідання також дійшли висновку, що країни ЄС зробили достатньо, щоб забезпечити поставки газу цієї зими.


Подробиці домовленості газової угоди учасникам Координаційної групи ЄС з питань газу повідомив уперше запрошений на таку зустріч представник Білорусі – голова білоруської місії при ЄС Володимир Сенько. Таким чином представники Євросоюзу переконалися, що нова газова угода між Росією та Білоруссю не має зашкодити енергетичній безпеці Європи. За словами Комісара ЄС з енергетики Андріса Пієбалгса, безпечні і передбачувані енергопоставки просто необхідні для європейської економіки, а європейські громадяни мають на це право. Учасники зустрічі дійшли висновку, що країни ЄС вжили достатньо заходів на випадок перебоїв у постачанні газу цієї зими.

Прес-секретар Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні зазначив: “Загальне враження таке, що ми доклали достатньо зусиль, щоб забезпечити взимку газові поставки, особливо беручи до уваги, що поки що ми маємо дуже м''яку зиму. Тож резерви газу є великими. Однак після кризи між Росією та Білоруссю цієї зими та кризи між Росією та Україною минулої зими всі країни Євросоюзу дійшли висновку, що членам ЄС необхідно тісно співпрацювати і виявляти солідарність при поставках енергоносіїв”.

ЄС уважно стежить вже за «нафтовим протистоянням» Мінська і Москви

Водночас прес-секретар зазначив, що Єврокомісія дуже уважно стежить за рішенням Мінська запровадити податок на транзит російської нафти білоруською територією: “Звичайно, це питання двосторонніх відносин між Росією і Білоруссю. Звісно, ми сподіваємось, що це не матиме жодних негативних наслідків для безпеки поставок нафти до Євросоюзу”.

Брюссель незабаром оголосить, як ЄС збирається розробляти енергетичну політику і гарантувати безпеку енергопоставок – 10 січня Єврокомісія планує ухвалити низку документів з енергетичних питань. У березні керівники держав і урядів ЄС обговорять на саміті ці пропозиції Європейської комісії.
XS
SM
MD
LG