Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса: Америка обережно вітає план Ангели Меркель. А західні бізнесмени дивляться в бік України.


Василь Зілгалов Прага, 4 січня (RadioSvoboda.Ua) – Американські посадовці обережно вітають план німецького канцлера щодо зміцнення трансатлантичної єдності, але багато хто сумнівається, чи не перешкодить цьому право вето когось із 27 членів ЄС. Чи буде нова історія 27-членної об‘єднаної Європи доланням сумнівів і старечої сварливості – це не риторичне запитання. І чому все більше бізнесменів Заходу ризикують, але при тому йдуть в Україну? Такі головні теми європейської преси у четвер, 4 січня.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» наводить у четвер слова одного з американських чиновників із Вашингтона, який сказав, що «ми з нетерпінням очікуємо рекомендацій німецької сторони з приводу того, як підвищити завжди животворне трансатлантичне співробітництво».

Газета також нагадує, що наступного тижня до американської столиці прибуває ще одна офіційна делегація з Брюсселя, очолювана президентом Єврокомісії Хосе Мануелем Баррозо і торговим комісаром ЄС Пітером Мандельсоном, для того, щоб обговорити можливості ліквідації торгових бар‘єрів між США та ЄС.

«Файненшел Таймс» наводить думки багатьох впливових політиків і бізнесменів, які вітають невідкладну ліквідацію економічних бар’єрів з обох сторін Атлантики. Але, як зауважує «Файненшел Таймс», у Вашинґтоні будуть очікувати роз’яснень від керівників ЄС – наскільки ці нові підходи поділяють усі 27 членів Євросоюзу. Британська «Ґардіан» пише у четвер про реальність підстав святкувати цього року 50-річчя створення ЄС, яке розпочало свій шлях у березні 1957 року з підписання угоди шістьма країнами Європи щодо створення Європейського Економічного Співтовариства. Газета зазначає, що 27 держав — це не лише не 6, а й не 15, і на сьогодні це різні країни, з різними традиціями. І цьому є свідченням провали конституційних референдумів у Франції та Нідерландах. «Ґардіан» також наголошує, що «співтовариство є похмурим, сварливим і невпевненим у своєму майбутньому керівництві».

Британський часопис ставить кілька запитань. Зокрема, чи вдасться розширеній Європі подолати «млявість європейських економічних систем» перед агресивністю економічних гігантів Азії, бо зі «старінням населення Європи та змаганням із Азією» важко постійно підтримувати високі темпи зростання.Цікаво також, йдеться в «Ґардіан», чи вдасться під час шестимісячного правління Німеччини в ЄС знайти «нову суть», яка б допомогла Європі практично вирішити ці реальні проблеми. А «Файненшел Таймс» пише у четвер про зростання інтересу західних бізнесменів до українського ринку. Особливо їх приваблює, на думку впливової лондонської газети, введення в Україні нового, нижчого у порівнянні з минулим роком, податку на доходи. Зацікавила їх і щонайменше у 5 разів нижча від європейської середня зарплата в цій державі. Газета наводить приклад взаємного проникнення польських та українських інвестицій. А також цитує слова одного з керівників центральноєвропейської мережі Кофе Гівен Річарда Уортінґтона, який сказав: «Україна – дуже привабливий ринок».
XS
SM
MD
LG