Доступність посилання

ТОП новини

Луганським побиттям зацікавилися в Комісії людських і громадських прав при Світовому Конгресі Українців.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 8 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Радіо Свобода вже кілько разів розповідало про мовні баталії на теренах Луганщини. Останні інцидент – бійка депутата Луганської міської ради Арсена Клінчаєва та Сергія Мельничука, студента, що намагається розмовляти українською в російськомовному Луганську. Розголос виявився настільки гучним, що ним зацікавилася Комісія людських і громадських прав при Світовому Конгресі Українців.

Комісія людських і громадських прав при Світовому Конгресі Українців направила звернення до Генерального Прокурора України Олександра Медведька й до Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини Леоніда Грачова з приводу нападу на студента Східноукраїнського університету Сергія Мельничука.

Комісія Конгресу попереджає, що при збільшенні кількості випадків будь-якого тиску або фізичної розправи над україномовними українцями, що живуть у переважно російськомовних регіонах України, Комісія конгресу звернеться до відповідних європейських структур.

Клінчаєв побив Мельничука після ефіру

Нагадаємо, що бійка відбулася на Луганському телеканалі ІРТА, де щотижня проходять дебати на суспільно-політичні теми. Дискусія між Мельничуком та депутатом від Партії регіонів Арсеном Клінчаєвим, що недавно очолив у Луганській міській раді групу із захисту російської, була гарячою, але до кулаків справа дійшла вже після ефіру.

Клінчаєв у присутності свідків розбив носа Мельничуку, а потім, наздогнавши студента в туалеті, де той умивався, знову почав його бити. Він це мотивував образою національної гідності. За словами Клінчаєва, Мельничук запропонував йому забиратися до Вірменії, замість вирішувати мовні питання в Україні. «Я не втримався і вдарив», – зізнався Клінчаєв.

А Мельничук розповів Радіо Свобода, що про Вірменію, мовляв, ніхто і мови не вів. Проте Мельничук таки казав, що Клінчаєв на має права вирішувати мовні питання на Луганщині, бо народився в Магадані. А інцидент у коридорі Мельничук відтворив таким чином: «Арсен Клінчаев спеціально затіяв цю розмову, а потім ударив мене в ніс. Я не відповів, тому що я розумію, навіщо це робиться. Нас розтягли працівники студії і я пішов умитися в туалет. Там Арсен мене наздогнав, почав знову скандалити, повалив мене на підлогу і ледве не почав топтати. Але отут знову прибігли на шум працівники телестудії й нас розняли».

Нагадаємо, що ця бійка привернула увагу й Комісії конгресу українців. Там сподіваються, що проти Кліначєва порушать кримінальну справу й просять прокуратуру інформувати про хід судового процесу.
XS
SM
MD
LG