Доступність посилання

ТОП новини

Американський проект «Кожній дитині — комп’ютер»


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 8 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Минув приблизно рік відтоді, як американські комп’ютерні науковці та інженери започаткували доброчинний некомерційний проект під гаслом «Кожній дитині – комп’ютер». Ідея — сприяти освіті дітей у бідних країнах так званого третього світу.


Для цієї мети американські ентузіасти виготовили найдоступніший портативний комп’ютер-ноутбук. Він коштує менше ста доларів, це принаймні у шість разів менше від найдешевших комерційних моделей, що нині продаються в Америці.

Але одне діло — виявити ініціативу, і зовсім інше — фінансувати її здійснення, виготовити початкову модель, організувати масове виробництво та цільове розповсюдження комп’ютерів. Хто ж фінансує цей доброчинний, але, очевидно, досить дорогий проект?

Фінансів не забракне

Зголосилися великі компанії, і американські, і багатонаціональні, включно з Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй, що схвалила проект комп’ютерного забезпечення і навчання дітей у бідних країнах. Колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан назвав американську ініціативу «виявом глобальної солідарності».

Сем’юел Клайн, один із керівників доброчинного проекту, каже: «Програму підтримує чимало корпоративних спонсорів. Усі початкові витрати взяли на себе великі компанії, яким сподобалася наша ідея. Крім того, ці компанії також зацікавлені у вирощуванні міжнародної генерації технологічно освічених людей. Це такі компанії, як „Ґуґл“, „І-Бей“, „Марвелл“, „Ес-Сі-Ес“ тощо. А згодом до фінансування зголошуватимуться уряди. (Як передбачається), вони стануть нашими партнерами, сприятимуть створенню інфраструктури і допомагатимуть нам розповсюджувати ноутбуки у своїх країнах. Зрештою, уряди підряджатимуться купувати портативні комп’ютери для всіх шкіл і вчителів».

Усе для дітей

Новий ноутбук називають «зеленою машиною» — за колір корпусу. Проект має охоплювати комп’ютерним навчанням дітей усіх вікових рівнів — від дитячого садка до старших класів середньої школи, але насамперед він розрахований на учнів початкових шкіл.

Для них, каже Клайн, ноутбук — це радість, не праця, а гра, вони захоплюються комп’ютером із першого погляду. Справа в тім, що кожна деталь у ноутбуці розрахована саме на дитину, і за кольором і формою, і за змістом.

Колір — веселий. Усі кути в ноутбуці — округлі, щоб дитина не поранилася, але сама конструкція — досить міцна, ноутбук не розіб’ється, якщо його випадково упустять на підлогу. Вага мінімальна, щоб дитині неважко було носити комп’ютер. Ноутбуки технологічно сконструйовані так, щоб їх легко було поєднувати одне з одним, щоб за його допомогою було легко писати, креслити, записувати й слухати музику.

Не остання ініціатива

Нині комп’ютерна ініціатива наближається до стадії випробування ноутбуків, їх уже завезли до п’яти країн : Аргентини, Бразилії, Нігерії, Лівії і Таїланду.

А Сем’юел Клайн уже думає про наступний етап комп’ютерного проекту світового масштабу: щоб долучити до інтернету ще один мільярд дітей — щоб вони навчалися зв’язуватися через інтернет і працювати разом.
XS
SM
MD
LG