Доступність посилання

ТОП новини

Вчені знайшли альтернативу стовбуровим клітинам людських ембріонів


Мар’яна Драч Київ, 8 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Вчені знайшли нове джерело стовбурових клітин, яке дасть змогу відмовитися від використання людських ембріонів.

Стовбурові клітини — унікальні, адже можуть розвиватися у будь-які клітини або тканини організму. Науковці сподіваються, що за їхньою допомогою зможуть лікувати різноманітні недуги — від хвороби Паркінсона до ушкоджень спинного мозку чи діабету.

Однак багато людей, включно з Президентом США, протестує проти використання людських зародків навіть у наукових цілях. І ось тепер цю проблему, як стверджують, розв’язано — існує альтернативне джерело.

Дослідження, яке сім років здійснювали вчені Гарвардського університету та університету Вейк Форест у Північній Кароліні у США, викликало величезний інтерес. Пояснює керівник групи американських науковців доктор Ентоні Атала: «Ці клітини насправді не є стовбуровими клітинами людини і вони не є дорослими стовбуровими клітинами, але вони мають властивості обох, тому це новий тип стовбурових клітин».

Випробування на мишах успішні

Вчені знали, що у навколоплідній рідині вагітних жінок є багато різноманітних клітин, але не були певні, чи є там і стовбурові клітини. А коли знайшли, то спробували перетворили їх на нервові та кісткові клітини, клітини м’язів і печінки. А під час одного з випробувань навіть змогли відновити деякі пошкоджені функції мозку миші.

Поки дійде справа до ліків для людей, пройдуть іще роки, попереджають експерти. Але це відкриття уже зараз наблизило нас до можливостей, що викликають захват. Наприклад, одного дня батьки, що очікують немовля, зможуть заморозити навколоплідну рідину, щоб потім у разі хвороби дитини медики змогли замінити її ушкоджену тканину.

Відкриття привітав Ватикан

Важливою також є етична складова — адже вчені мають змогу отримувати навколоплідну рідину під час генетичних аналізів, які традиційно проводять у вагітних жінок, без серйозної загрози здоров’ю плоду.

Відкриття альтернативного джерела стовбурових клітин уже привітав Ватикан. Католицька церква назвала це дослідження «дуже вагомим кроком уперед» на шляху «морально прийнятних» наукових досліджень.
XS
SM
MD
LG