Доступність посилання

ТОП новини

Ще один відеозапис, зроблений після страти Саддама Хусейна, збігся з підготовкою до оприлюднення нової іракської стратегії.


Зиновій Фрис Слухати: Прага, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В інтернеті з’явився новий відеозапис із зображенням колишнього президента Іраку Саддама Хусейна після його страти. На відео – тіло Саддама на лікарняному візку, його горло – в крові, а голова повернута різко в бік. Відео з’явилося у той час, коли президент США Джордж Буш вирішив відправити до Іраку близько 20 000 військовиків.

Тіло Саддама Хусейна після його страти. 30 грудня 2006 р.
Загальний час нового відеозапису, зробленого в морзі або в лікарні, – менше 30 секунд. На ньому спочатку видно загорнуте в біле простирадло тіло. Повз нього проходять люди, однак камера показує лише ноги. Після цього людина, що здійснює відеозапис, піднімає простирадло. Під ним – голова Саддама Хусейна, повернута до плечей під кутом 90 градусів. На горлі видно відкриту круглу рану близько трьох сантиметрів шириною, спричинену, вірогідно, шибеницею.

Упродовж усього запису чути голоси людей. Один із присутніх каже: «Скоріше, скоріше...». Чути репліку іншої людини: «Рахую до чотирьох. Один, два... Давай, Хабіб, давай. Через тебе у нас все провалиться».

Автора попереднього відеозапису знайшли, нового – шукають

Надійшло повідомлення, що іракська влада знайшла того, хто здійснив попередній запис страти Хусейна на відеокамеру мобільного телефона. Представник уряду повідомив, що ця особа постане перед судом. Подробиць не повідомляють.

Щодо автора останнього відеозапису, то розслідування триває. Як і попередні відеоролики, останній різко контрастує з офіційними відеокадрами, на яких без звуку зображена атмосфера відносного спокою і гідності в останні моменти життя Саддама Хусейна.

Президент Єгипту Госні Мубарак заявив, що підпільні відеокадри перетворили колишнього лідера в мученика.

За повідомленнями, після перегляду відеозапису страти Саддама в світі загинули близько десяти дітей. Діти «бавилися» в повішання. Останній такий випадок трапився з 12-річним хлопчиком у Саудівській Аравії. Про подібні випадки повідомили з Йємену, Індії, Алжиру та Америки.

Демократи критикують план президента Буша додатково відправити до Іраку 20 000 військовиків

Новий відеозапис з’явився у той час, коли президент Джордж Буш готується викласти у четвер нову іракську стратегію, спрямовану на припинення насильства і стабілізацію країни. Серед іншого, президент Буш хоче направити до Іраку додатковий військовий контингент. За словами сенатора-республіканця Гордона Сміта, йдеться про 20 000 військовиків.

Демократи, які контролюють обидві палати Конгресу, критикують цей намір, називаючи його ескалацією війни. Говорить сенатор-демократ Барак Обама: «Я зустрівся з президентом минулого тижня і висловив йому чіткий і недвозначний протест щодо нарощування воєнної присутності в Іраку. Я не думаю, що зайві 15-20 тисяч військових зможуть змінити ситуацію в цій країні чи в Багдаді. Змінити її може тільки політична згода шиїтів, сунітів і курдів».

Однак ті, хто виступають за збільшення чисельності військ, стверджують, що спершу належить зупинити насильство, а вже потім відновлювати політичний процес.

Речник Білого дому Тоні Сноу заявив, що президент знає, як важливо для нього досягти максимального політичного консенсусу.

А за словами політолога з дослідного «Фонду Свободи» в Індіанаполісі Стівена Ілі, за будь-якого варіанту розвитку подій на виконавчу владу США чекають нелегкі часи, а конфронтація між Білим домом і Конгресом триватиме аж до наступних президентських виборів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG