Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Земля з молотка.


Надія Шерстюк Київ, 9 січня 2007 року. Верховна Рада подолала у свій перший у Новому році робочий день вето Президента Ющенка на мораторій щодо купівлі-продажу землі. Тобто ще на рік парламент заборонив торгувати землею. Натхненники заборони стверджують, що нині, коли потрібних законів бракує, а вартість землі занижена, її продаватимуть за безцінь. “Нагріють руки” на цьому спекулянти, а простих селян обдурять. Зі свого боку, прихильники дозволу на торгівлю землею наполягають, що, навпаки, заборона сприяє “тіньовикам” та спекулянтам. А селяни, маючи на руках державні акти про земельні паї, продовжують зубожіти. Як до торгівлі землею ставляться селяни, фермери в українських регіонах?

Екс-прем’єр, а нині депутат Юрій Єхануров розкритикував мораторій на продаж-купівлю землі. Серед тих, хто долав вето Ющенка – не тільки коаліція “регіоналів” та соціалістів із комуністами. До них приєдналися у цьому питанні й 120 депутатів Блоку Юлії Тимошенко. (Загалом проти вето проголосували 367 народних обранців). Чому він не погоджується з Президентом, пояснює депутат-“бютівець”, колишній віце-прем’єр з аграрних питань Іван Кириленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Зняти мораторій на продаж землі можна буде тоді, коли вона матиме справжню, ринкову вартість, а не нинішню – занижену. Як вважають представники Асоціації фермерів України, на більш, ніж 70% українських чорноземів поклали своє пильне око «грошові мішки». Вони готові задарма викупити землю, поки немає потрібних законів. А коли їх ухвалять – хтозна, констатує президент Асоціації фермерів Іван Томич.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

До земельного фонду України входить більше 30 мільйонів гектарів ріллі. Вартість її фахівці оцінюють у понад 300 мільярдів гривень. Частка Рівненщини становить 8 мільярдів гривень. Відкусити шматок ласого земельного пирога намагаються деякі нечесні на руку місцеві керівники, котрі потайки приторговують сільськогосподарськими угіддями. Про окремі випадки незаконного продажу землі під Луцьком розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

А в Італії землею торгують вже понад 60 років і придбати шматок сільськогосподарської землі чи ділянку під забудову може навіть іноземець. Скільки коштують угіддя на Апеннінському півострові та які трапляються там земельні оборудки, розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG