Доступність посилання

ТОП новини

Мораторій на землю продовжили. Що далі?


Тетяна Ярмощук Київ, 10 січня (RadioSvoboda.Ua) – Президентське вето парламент подолав, мораторій на продаж землі діятиме як мінімум до кінця року. Що це означатиме для селян? Чи насправді землю не купуватимуть і що здатна зробити Верховна Рада з “земельними законами” цього року?


Верховна Рада навряд чи встигне до кінця року ухвалити всі необхідні закони, які потрібні для нормального функціонування ринку землі. Так вважає заступник голови Секретаріату Президента Арсеній Яценюк: “Введення мораторію на купівлю-продаж землі є тотожним за юридичним значенням поняттю забороні купівлі-продажу земельних ділянок. Така заборона означає те ж саме, що заборонити селянину купувати-продавати молоко, врожай, власний будинок і все інше. Продовження мораторію на землю призводить тільки до одного: до спекуляцій землею і до зменшення вартості такої землі”.

Для того, щоб ринок землі запрацював, парламент має ухвалити якомога швидше п’ять законів

Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив президент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич: “Сьогодні цілком не зрозуміло у правовому полі, хто буде вести реєстр, хто буде вести кадастр, як здійснюватиметься система? Сьогодні не розмежовано цілий ряд земель, як сільськогосподарського, так і несільськогосподарського землекористування. Ситуацію потрібно змінити таким чином: ухвалити п’ять першочергових законів. Це закони про кадастр, про ринок земель, про агенцію регулювання ринку землі, і закон про ринок землі”.

Попри продовження мораторію на продаж землі, ринок землі існуватиме

Так вважає директор Інституту приватизації Олександр Рябченко. На його думку, разом з подоланням вето, парламентарі мали б прозвітувати: чому відповідна законодавча база не готова до цього часу: “Безумовно, проблеми на ринку землі існують, і цей ринок функціонує. Але він функціонує в чорному або в сірому вигляді. Угоди купівлі-продажу укладаються, проте вони укладаються у такому вигляді, що вони не вигідні нікому з учасників. Покупець ризикує, тому що він купує те, що він безпосередньо не може купити, і продавець ризикує, цей ризик відбивається у рівні ціни. Ціна на чорному ринку падає, на відміну від реального ринку”.

Земельний фонд України складає більше 60 мільйонів гектарів, з яких понад 42 мільйони – це сільськогосподарські угіддя.
XS
SM
MD
LG