Доступність посилання

ТОП новини

Помер знаний італійський продюсер Карло Понті.


Наталка Кудрик Слухати: Рим, 10 січня 2007 (RadioSvoboda) – Пішов з життя відомий продюсер і маестро італійського кіно Карло Понті. Він помер минулої ночі у женевській клініці, де перебував з легеневим захворюванням. Йому було 94 роки. Великий митець кіно, за плечима котрого близько 150 стрічок, але у світі був відомий передусім як чоловік і вірний товариш знаменитої Софії Лорен.

Карло Понті
Життя, присвячене кіно, а ще більше любові до своєї коханої Софії. На довгій життєвій дорозі Карло Понті були тісно поєднані і професійні, і сімейні приватні справи. Улюбленій жінці Софії Лорен він присвятив значну частину своєї роботи. Народившись у Мілані, юрист за освітою, Карло Понті починає знімати фільми вже після закінчення університетських студій. Згодом у 50-х роках, працюючи з відомими італійськими режисерами, він створює незабутні стрічки, які стали класикою італійського та світового кіно. Серед них „Золото Неаполя” режисера Вітторіо Де Сіки , „Європа 51” Роберто Росселліні , і також фільм Федеріко Фелліні „Дорога”.

На той час дорога самого Карло Понті стелеться до дівчини на прізвище Шиколоне, молодшої від нього на 22 роки, у котру він закохується і як чоловік, і як продюсер. 17-літню Софію лисий і не дуже привабливий майстер кіно помітив на конкурсі краси. Він не тільки змінив її прізвище Шиколоне на більш мелодійне Лорен, а як Пігмаліон виліпив згодом із Софії справжню кінозірку. Скандальна історія була з їхнім одруженням, бо ж Карло Понті мав спочатку розлучитися з першою дружиною, а це тоді, у 57-му, забороняла католицька церква. Хитрощами Карло Понті і Софія Лорен оформили свій шлюб аж у Мексиці, і з того часу залишилися ці свідчення: (переклад) “Ви, пане Понті Карло, погоджуєтеся одружитися із присутньою тут Шиколоне Софією? — Так”. Офіційно вони повінчалися через 8 років, і у зірковому шлюбі народилися два сини Карло й Едуардо.

Найбільшим успіхом і кінематографічним досягненням Карло Понті вважають історичну драму „Доктор Живаго” за однойменним романом російського письменника Бориса Пастернака. У 1966 році фільм претендував на десять номінацій голлівудської премії „Оскар” , хоча переміг тільки у п”ятьох. Продюсер Понті пропонував на роль героїні картини Софію Лорен, котра тоді вже була секс-символом зі світовою славою, але американський режисер Девід Лін обрав іншу акторку.

Карло Понті ввжають батьком італійського кіно післявоєнних часів, але найбільше італійці завдячують йому за Софію.У 1998 році замість хворої дружини він їде на Венеціанський кінофестиваль, щоб отримати її нагороду за творчі досягнення — „Золотого лева”. Ось як Карло Понті сказав тоді про свою кохану : “Я вже кажу багато років і повторюся знову, бо я так вважаю, що Софія не просто актриса, вона — справжній митець”. Останнім часом подружжя, яке ніколи не було замішане у скандалах, жило у Швейцарії. Софія Лорен разом з дітьми сказала, що прощальна церемонія із Карло Понті буде скромною і виключно приватною.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG