Доступність посилання

ТОП новини

Старший син президента Лукашенка у Раді безпеки Білорусі.


Валерій Каліновський Слухати: Мінськ, 10 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Білорусі Аляксандар Лукашенка у розпал нафто-газової кризи у російсько-білоруських відносинах призначив свого старшого сина Віктора членом Ради безпеки країни. Опозиція вважає, що пан Лукашенка таким чином готується до передачі влади.

Офіційні ЗМІ Білорусі, які висвітлюють кожний публічний крок президента Лукашенка, не повідомили про його указ від 5 січня “Про склад Ради безпеки”. Пізніше його знайшли лише на правовому інтернет-порталі. Ніяких пояснень цього рішення в указі немає, просто зазначається, що Віктор Лукашенка став членом ради, до якої входять лише вищі посадові особи держави.

Віктор Лукашенка вже кілька років працює помічником президента Білорусі з національної безпеки. Указ про його призначення на цю посаду досі залишається в секреті. Він ніде не публікувався. Опозиція називала це призначення незаконним, бо, згідно з Трудовим Кодексом Білорусі, близькі родичі не можуть бути підлеглими посадових осіб.

Чи президент Лукашенка готує собі заміну за азербайджанським сценарієм?

Віктор Лукашенка за посадою відповідає за діяльність силових структур. Це призначення свого часу різко критикував екс-кандидат у президенти Білорусі Аляксандар Казулін. Тепер він перебуває в тюрмі за організацію демонстрації опозиції в Мінську, яку розігнали під керівництвом того самого Віктора Лукашенка. Але це не примусило замовкнути інших критиків цього рішення, які вважають, що пан Лукашенка готує собі заміну за азербайджанським сценарієм.

Екс-голова Нацбанку та колишній члени Ради безпеки Станіслав Богданкевич сказав: «Мабуть, Лукашенку потрібно включати у владні структури більше своїх родичів, щоб вони допомагали йому проводити абсолютно тоталітарну політику. Це азіатський метод, коли можна думати про передачу влади у спадок. Навіть, до певної міри, встановлення монархії».

Пан Богданкевіч каже, що родинні зв’язки у владі були заборонені навіть за радянських часів.

Сам президент Лукашенка кілька разів спростовував припущення, що він готує собі спадкоємця, давав зрозуміти, що він сам ще достатньо молодий. Але, ймовірно, тепер виникла ситуація, коли йому дійсно стало важко у зв’язку з останньою кризою у відносинах з Росією, вважають спостерігачі у Мінську.

Екс-голова Ради Республіки Національних зборів Білорусі академік Аляксандр Вайтовіч пояснює: «Аляксандр Лукашенка розуміє, що передача вищих державних повноважень синові – це єдиний порятунок для нього. Коли доведеться йти з цієї посади, то, щоб сховати все, що було при ньому, та не відповідати за певні справи, є лише один порятунок – син».

У 2011 році Віктор Лукашенка, якому виповниться 35 років, формально зможе балотуватися на посаду голови білоруської держави. Колишній голова уряду Білорусі Міхаїл Чигір вважає, що у такому випадку на Білорусь чекатиме ізоляція не лише від Європи, а й від Росії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG