Доступність посилання

ТОП новини

Експерти ЄС обговорюють кризу з постачанням нафти з Росії


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Експерти з країн Євросоюзу і представники Єврокомісії проводять у четвер у Брюсселі засідання, на якому обговорять кризу з постачанням російської нафти через трубопровід «Дружба». Учасники зустрічі радитимуться, що робити далі, якщо країнам Євросоюзу не вистачатиме наявних запасів нафти.

Представники Євросоюзу змушені зібратися, щоб вирішити, як далі поводитися у кризовій ситуації з постачанням російської нафти, нестачу якої відчули кілька країн Євросоюзу — Польща, Німеччина, Угорщина, Словаччина і Чехія.

Ферран Таррадельяс і Еспунь, речник Комісара ЄС з енергетики Андріса Пієбалґса, повідомив: «Через ситуацію, що склалася, комісар Пієбалґс скликає в четвер вранці засідання групи з постачання нафти, щоб проаналізувати, як позначилося припинення нафтових поставок із Росії через трубопровід білоруською територією. Буде обговорено, що робити далі у разі, якщо будь-яка країна ЄС матиме нестачу нафтових продуктів».

За його словами, на зустрічі мають бути присутні представники всіх країн Євросоюзу, відповідальні за стратегічні запаси нафти. Очолювати засідання буде чиновник високого рангу Єврокомісії, можливо, що приїдуть також представники європейських промислових кіл.

ЄС не боїться, але обурений

Припинення поставок російської нафти через трубопровід «Дружба» викликало обурення керівників Євросоюзу. Канцлер Німеччини, яка головує в ЄС, Анґела Меркель висловила незадоволення тим, що Москва і Мінськ не повідомили партнерам у ЄС про призупинення нафтового постачання.

Із нею солідарний голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу: «Є неприйнятним, коли постачальники чи транзитні країни припиняють постачання енергії до країн-споживачів, з ними не порадившись. Це створює проблему, справжню проблему довіри. Ми будемо діяти, щоб гарантувати, що такого більше не трапиться у майбутньому».

У Брюсселі кажуть, що перебої з постачанням російської нафти не загрожують енергетичній безпеці країн Євросоюзу в найближчому майбутньому. Адже члени ЄС мають стратегічні нафтові запаси на кілька місяців, питання тільки в тому, що робити далі, якщо ці резерви будуть вичерпані.

Тим часом у середу ввечері стало відомо, що постачання російської нафти до Європи через Білорусь поновилося. Але це не знімає самої проблеми надійності поставок із Росії і довіри до неї.
XS
SM
MD
LG