Доступність посилання

ТОП новини

П’ятиріччя Гуантанамо: світ закликає закрити американську тюрму.


Мар’яна Драч Київ, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні минає п’ять років відтоді, як перших підозрюваних у тероризмі привезли на американську військово-морську базу Гуантанамо, що на Кубі. Вашингтон переконаний, що тюрма, яка там розташована, — це неминуча складова війни з терором. Але міжнародна спільнота закликає негайно закрити базу. І сьогодні розпочинається низка протестів проти Гунатанамо.

В’язниця Гуантанамо.
П’ять років тому світ побачив, кого привезли до Гуантанамо. Через кілька тижнів після того, як війська на чолі зі Сполученими Штатами скинули режим талібів в Афганістані, в тюрмі з’явилися перші в’язні. Кайдани на ногах декого із них і помаранчеві роби — образи, яка вже стали синонімом сумнозвісної американської тюрми.

Гуантанамо — неминуча необхідність, вважає Вашингтон

На думку офіційного Вашингтона, там перебувають одні з найнебезпечніших ворогів Америки — підозрювані у виробленні бомб і потенційні смертники. Про це говорив минулого року президент Сполучених Штатів Джордж Буш.

А на думку колишнього американського міністра оборони Доналда Рамсфелда, Гуантанамо – один із найкращих пенітенціарних закладів в історії бойових дій.

Невдовзі після прибуття перших затриманих на базу Рамсфелд заявляв: «До них будуть ставитися належним чином — не як до військовополонених, тому що вони ними не є, а як до учасників незаконних бойових дій. Наскільки я розумію, незаконні бійці не мають ніяких прав за Женевською конвенцією. Ми збираємося ставитися до них переважно за Женевською конвенцією, до межі, наскільки це буде доречно».

Міжнародні протести проти закриття бази не вщухають

Але майже відразу база в Гуантанамо опинилася під вогнем критики. Правозахисники та закордонні уряди наголошують, що проти більшості з близько семисот підозрюваних за всі роки так і не висунули звинувачень. Американській владі також закидають катування та приниження в’язнів.

Минулого року Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав закрити базу. Такою є ж позиція Європейського Союзу.

Сьогодні, у п’яту річницю відтоді, як перші підозрювані прибули до Гуантанамо, будуть і нові протести. Перед брамою тюрми збирається мітингувати відома американська антивоєнна активістка Сінді Шіген, син якої загинув в Іраку, та Азіф Ікбал, сам колишній в’язень Гуантанамо з Британії. Після двох років тюрми його випустили звідти у 2004 році.

До американської влади збирається звернутися і лівійка Зора Завові, син якої досі там сидить: «Я запитую Джорджа Буша, чи він почуватиме те, що почуваємо ми, якби його син був у цьому місці, в цьому кривавому місці? І що саме він буде відчувати?»

Сьогодні з протестом проти Гуантанамо також виступають міжнародні правозахисники. «Міжнародна амністія» у щойно оприлюдненій заяві закликала американську владу негайно припинити «пародію над правосуддям».

Американська влада відкидає звинувачення у тортурах підозрюваних у тероризмі, але нещодавно визнала, що стосовно декого з них було застосовано «альтернативні методи» допиту.
XS
SM
MD
LG