Доступність посилання

ТОП новини

Буш хоче послати до Іраку нові війська всупереч громадським настроям.


Сергій Куделя Вашингтон, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Кількість американських військових в Іраку має зрости більш як на двадцять тисяч осіб. Це головний елемент нової стратегії щодо Іраку, з яким виступив президент США Джордж Буш. У телевізійному зверненні до американського народу Буш назвав це рішення вимушеним кроком, покликаним зупинити насилля в іракській столиці. Водночас він застеріг американців від сподівань на надто швидкі результати.

Президент США Джордж Буш під час свого виступу.
Президент Буш назвав два головні чинники, які повинні забезпечити успішність його нового плану.

Насамперед, збільшення військ дозволить американцям постійно контролювати ті частини Багдада, які раніше залишалися ними напризволяще. І саме туди, за словами Буша, поверталися релігійні екстремісти, які згодом вчиняли теракти.

По-друге, Президент Буш каже, що він домовився з прем’єр-міністром Іраку Нурі аль-Малікі про необмежене пересування військових усім Багдадом. Раніше іракський лідер обмежував чи навіть забороняв американцям доступ у певні райони столиці.

Саме там і перебували бойові угруповання шиїтів, які, на думку Буша, несуть відповідальність за криваві міжрелігійні сутички з сунітами. Тепер же американські військові зможуть без обмежень пересуватися Багдадом та затримувати бойовиків в усіх його частинах.

На думку президента США, встановлення порядку в Багдаді прокладе шлях до стабілізації Іраку та сприятиме міжрелігійному спокоєві у цій державі.

Водночас Буш заявив, що екстремісти й надалі чинитимуть спротив американцям, а тому цього року насилля в Іраку триватиме, як і вбивства американських військових. Однак Президент США вважає нові жертви виправданими, адже він переконаний, що лише при наявності демократичного Іраку США відчуватимуться в безпеці.

Деякі урядовці — за, військові й громадськість — проти

Різке і суттєве збільшення кількості американських військових в Іраку називають доволі несподіваним рішенням, враховуючи, що демократи перемогли на останніх виборах до Конгресу під гаслом негайного виведення військ із Іраку. І саме це, за опитуваннями громадської думки, підтримує зараз більшість американців.

Однак, як заявив сьогодні Буш, зменшення американської військової присутності може призвести до розпаду Іраку та посилить загрозу безпеці США.

Новий план президента, за свідченням експертів, підтримує вузька група урядовців у Білому домі, новий керівник Пентаґону Боб Ґейтс та декілька провідних сенаторів, зокрема ймовірний кандидат на президента США Джон МакКейн.

Водночас проти збільшення американської військової присутності виступила переважна більшість військового командування США. Як відзначають експерти, вперше за час кампанії в Іраку Буш пішов проти волі своїх генералів.

Критикують рішення Буша і демократи. Лідери Демократичної партії в обох палатах Конгресу США пропонують ухвалити наступного тижня резолюцію, яка прямо засуджує нову стратегію президента.

Вона матиме радше символічне значення і не створить реальних перешкод для Буша. Але за неї вже готова проголосувати й низка республіканців.

Водночас експерти не очікують, що демократи вдаватимуться до скорочення бюджетних видатків на воєнну кампанію. А це насправді єдиний шлях, яким вони можуть реально перешкодити Бушеві реалізувати його план.

Ризикований крок

Більшість аналітиків каже, що президент Буш пішов ва-банк: якщо йому не вдасться стабілізувати Багдад у наступні шість місяців, то навіть республіканці відвернуться від нього.

І тоді виведення американських військ із Іраку буде невідворотнім, що, на думку оглядачів, перетворить усе президентство Буша на фіаско. Отже, кажуть вони, місце Буша в історії США залежатиме великою мірою від успіху його нового і напевно останнього плану.
XS
SM
MD
LG