Доступність посилання

ТОП новини

Український ринок нерухомості: затишшя перед новим сплеском?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Від початку року операції з нерухомістю в Україні припинені: нотаріуси не оформляють договори купівлі-продажу квартир і чекають на роз`яснення стосовно запровадження податку з продажу нерухомості для фізичних осіб. Експерти прогнозують, що така ситуація триватиме принаймні до кінця січня, коли, як очікується, стане відомо, хто має проводити оцінку об’єктів нерухомості, вартість якої визначає суму податку.


Наразі оцінку об`єктів нерухомості проводить Бюро технічної інвентаризації. На думку більшості експертів, це повинно стати справою незалежних оцінювачів. Проте, щоб врегулювати їхню діяльність, слід ухвалити ще кілька нормативних актів. Якщо ситуація не буде нормалізована найближчим часом, оглядачі прогнозують відновлення ринку нерухомості уже на корупційному підґрунті.

Тіньовий продаж – уникнення вищого податку

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, зокрема, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода: “Буде зростання тіньового продажу квартир за офіційною ціною, яка буде нижчою за реальну ціну для того, щоб сплачувати менший податок”.

З нинішнього року відповідно до Закону "Про податок з доходів фізичних осіб" встановлене податкове зобов’язання на ту площу нерухомості, яка перевищує 100 квадратних метрів. Продавець має сплатити за так звані «зайві квадрати» 1% податку від їхньої оціночної вартості. Ця ставка застосовується лише у випадку, якщо продавець один раз на рік продає свою власність. Дохід, одержаний від продажу упродовж року понад одного об`єкту нерухомості, оподатковується за ставкою 5%.

Нормативні нововведення навряд чи вплинуть на вартість нерухомості

Заступник директора Інституту реформ Юрій Змій вважає зміни на ринку нерухомості нетривалими. Вони, на його думку, не достатньо глибоко розроблені, а тому найближчим часом потребуватимуть коригування.

За словами Юрія Змія, більшість потенційних продавців нерухомості уже давно готові до запропонованого державою розвитку подій: “Я можу продати одну квартиру, моя дружина може продати іншу квартиру, відповідно теща, брат, кум, сват можуть продати третю, десяту, п’яту квартири — і для всіх це буде перший продаж упродовж року. Тому ці нововведення є ще достатньо такими сирими”.

Втім, навіть якщо нововведення збережуться у нинішньому вигляді, за прогнозом експертів, вони навряд чи значно вплинуть на вартість нерухомості. Адже стосуються вони лише близько 30% житла, площа якого перевищує встановлені законом 100 квадратних метрів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG