Доступність посилання

ТОП новини

Америка проти антиіракських дій — Кондоліза Райс


Марія Щур Прага, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Після оприлюднення нового плану президента Джорджа Буша щодо Іраку Вашинґтон попереджає, що США вживатимуть заходів проти країн, які намагаються дестабілізувати Ірак. Ці попередження на адресу Ірану та Сирії пролунали у середу від державного секретаря Кондолізи Райс та міністра оборони Роберта Ґейтса.

Міністр оборони США Роберт Ґейтс заявив у Вашинґтоні, що США зараз мусять діяти, бо за його словами, «на карті репутація США в Іраку». Він наголосив, що і союзники, і вороги США на Близькому Сході стежать зараз за тим, як Вашинґтон виконує свої зобов’язання.

На прес-конференції у Білому домі його слова підсилила державний секретар США Кондоліза Райс: «І серед американців та іракців немає сумнівів щодо головного факту: за те, якою країною бути Іракові, відповідальні самі іракці. Це вони мають вирішувати, чи Ірак буде характеризувати національна єдність, чи міжусобні конфлікти. Президент передав іракському керівництву, що будемо підтримувати їхні добрі рішення, але американське терпіння є обмеженим».

Попередження Сирії та Іранові

Державний секретар Райс також підтвердила рішення президента Буша не включати у переговори щодо Іраку Сирію та Іран, бо це, на її думку, виставило б Вашинґтон у слабкій ролі в очах друзів і ворогів: «Сирія та Іран повинні припинити свої дестабілізувальні дії в регіоні. Вони не повинні отримувати „плату“ за це. Це б лише додало відваги нашим ворогам та деморалізувало б наших друзів, і в самому Іраку, і в регіоні. Бо всі вони стежать за тим, як Вашинґтон виконає свої зобов''язання».

Також у середу Кондоліза Райс виступала в Конґресі перед комітетом із закордонної політики. Вона намагалася заручитися підтримкою конґресменів новому планові адміністрації щодо Іраку, також наголошуючи на тому, що відповідальність за майбутнє Іраку лежить на самих іракцях.

Сумніваються навіть однопартійці

Однак багато конґресменів висловили сумнів щодо нового плану адміністрації. Різко розкритикував його навіть однопартієць президента Буша сенатор-республіканець Чак Гейґел: «Ця промова, яку вчора представив президент, якщо буде реалізована, буде найбільшою помилкою у зовнішній політиці цієї країни з часу В’єтнаму».

Нині обидві палати американського Конґресу контролюють демократи, опоненти президента Буша, які критично налаштовані до продовження війни в Іраку.
XS
SM
MD
LG