Доступність посилання

ТОП новини

Я не маю «чарівної палички» для вирішення заморожених конфліктів, попереджає новий голова ОБСЄ Міґуель Анґел Моратінос.


Зиновій Фрис Слухати: Прага, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністр закордонних справ Іспанії Міґуель Анґел Моратінос, котрий перебрав повноваження голови Організації з безпеки та співпраці в Європі у брюссельського колеги, перший виступ у Відні присвятив головним завданням цієї міжнародної організації на нинішній рік. Серед них – боротьба з тероризмом, збереження присутності в Косові, який прагне незалежності, раціональне використання ресурсів землі та води, особливо в Центральній Азії.

Голова ОБСЄ Міґуель Анґел Моратінос
Пан Мартінос також домагатиметься збереження єдності ОБСЄ, яка стала свідком непоодиноких суперечок між державами-членами цієї організації. Пріоритетом головування Іспанії, як і її попередника, залишатиметься розв’язання заморожених конфліктів на теренах СНД.

Оглядачі звертають увагу на те, що перший виступ нового голови ОБСЄ був обережним і прагматичним. І не дивно. Організація, до складу якої входять європейські країни, країни колишнього Радянського Союзу, а також Сполучені Штати і Канада (всього 56 країн), переживає кризу. Прикладів чимало. Це і торговельно-енергетичні суперечки з сусідами, шпигунський російсько-грузинський скандал з подальшою депортацією грузинів з Росії, економічними санкціями і обопільною войовничою риторикою. Останнім часом ударами обмінялися Москва і Мінськ щодо ціни за газ.

Потрібно зміцнювати єдність країн-членів ОБСЄ

У Відні голова ОБСЄ Міґуель Моратінос сказав кореспонденту Радіо Свобода, що він намагатиметься посилити єдність країн-учасників організації. «Ми втратили те, що я називаю «духом сім’ї», — шкодує пан Моратінос і висловлює упевненість, що цей дух вдасться відновити.

Втім, продовжує Міґуель Моратінос, хоча члени ОБСЄ поділяють спільні цінності, вони, однак, відрізняються один від одного. І якраз ці відмінності складають основу нестабільності, якщо говорити, приміром, про заморожені конфлікти в країнах СНД.

Заморожені конфлікти – постійний фактор нестабільності

Попередник пана Моратіноса, Карел де Гухт, упродовж 2006 року основну увагу приділяв саме вирішенню конфліктів у Придністров’ї, Абхазії, Південній Осетії та Нагірному Карабасі. Очікування були великими, особливо щодо вирішення відносин між Вірменією та Азербайджаном у контексті Нагірного Карабаху. Президенти і міністри закордонних справ обох країн неодноразово зустрічалися, йшли розмови про рамкову мирну угоду. Однак остаточний результат виявився іншим.

2007-й приймає сумну естафету заморожених конфліктів

Всі ці проблеми, вважає голова ОБСЄ, не втратять актуальності і в новому році. Однак, каже Моратінос, і він не має тієї «чарівної палички», що одразу може вирішити згадану проблему: «Заморожені конфлікти є, звичайно, все ще пріоритетними для іспанського головування. Але я хочу дуже чітко заявити: ми є дуже прагматичними, ми не хочемо роздавати великих сподівань. Ми будемо дуже серйозним посередником, але ми не хочемо створювати враження, що головування Іспанії зможе вирішити всі ці довготривалі заморожені конфлікти».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG