Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер виправдовує британські воєнні операції.


Олекса Семенченко Слухати: Лондон, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У великій промові, яку він виголосив у місті Плімуті на кораблі військово-морських сил, прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер визнав, що його зовнішня політика викликає суперечки.

Прем’єр-міністр Великбританії Тоні Блер
Проте Блер вкотре наголосив, що відступати у війні з терором неприпустимо.

Висловлюючи бажання зберегти міцний союз з Америкою, британський прем’єр визнав, що на збройних силах Великобританії лежить важкий тягар. Їм доводиться брати участь одночасно у двох надзвичайно складних кампаніях в Іраку та Афганістані.

Війна іноді необхідна для безпеки

Блер вважає, що воєнні видатки треба збільшити, якщо Великобританія далі хоче йти вибраним курсом. Люди ж мають прийняти складну нову дійсність. Військовики мусять усвідомити, що служба у добровільних збройних силах передбачає участь у збройних конфліктах і можливість загибелі.

Що ж стосується решти громадян, то вони, на думку Блера, мусять розглядати участь Британії у війні не як якісь атавістичні й недолугі спроби повернути собі колишню імперську славу, а як абсолютну необхідність для досягнення безпеки, захисту британських інтересів і цінностей у сучасному світі.

Колишній міністр кабінету Тоні Блера Клер Шорт, що нині є незалежним депутатом парламенту, погоджується: наспів час для поважних дебатів на тему ролі Великої Британії у сучасному світі. Але, на її думку, саме рішення, які Блер ухвалював протягом кількох останніх років, зробили світ небезпечним і поділили його.

Блер виголосив свою промову після виступу президента США, в якій Дордж Буш повідомив про збільшення американської військової присутності в Іраку на 20 тисяч вояків. Раніше Британія заявляла, що виведе з Іраку тисячі військовиків упродовж наступних кількож місяців.

Матеріали до теми: • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG