Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: КАБМІН У ЗАКОНІ.


Надія Шерстюк Київ, 15 січня 2007 року. Верховна Рада подолала вето Президента і проголосувала за закон, котрий регулює діяльність Кабінету міністрів. Кнопки "за" одностайно натиснули фракції комуністів і соціалістів, а також всі, крім одного, депутати-регіонали і сто двадцять один БЮТівець, троє з цієї фракції не голосували. У повному складі сесійну залу залишила пропрезидентська фракція "Наша Україна". Чим важливий цей документ? Чому навколо нього вирують політичні пристрасті? Як виглядатиме владний пасьянс після того, як закон набере чинності?

Парламент уже сім разів ухвалював законопроект про Кабінет Міністрів, і щоразу закон ветував Президент - спочатку Кучма, потім Ющенко, посилаючись на порушення Конституції. Цим самим керувались і депутати-нашоукраїнці, які не голосували за подалання президентського вето. Позицію своїх колег по фракції пояснює Борис Безпалий. "Закон про Кабінет міністрів давно вже треба було ухвалити, оскільки поправлена Конституція детально не розписує повноваження уряду та Президента. А Ющенко та Кучма ветували закон про Кабмін просто з переляку", — каже соціаліст Іван Бокий.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

У самому законі про Кабмін немає нічого страшного, як твердять прибічники Президента. Насправді документ не відбирає повноважень у глави держави. Він лише позбавляє надії на теоретичне розширення прав Президента, вважає політолог Олесь Доній. Але бурю в стакані спричинив не зміст закону про Кабмін, а спосіб його ухвалення, вважає політолог.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Президент, згідно зі зміненою Конституцією, має невід’ємне право призначати "силовиків": міністра внутрішніх справ, голову СБУ, міністра оборони, секретаря Ради національної безпеки. Оскільки Ющенко орієнтується на Європу, то повинен знати, що там немає такої посади як секретар РНБО. А тому, ввівши посаду силового віце-прем’єра, уряд не зробив нічого такого, що треба було б засуджувати, вважає політолог Дмитро Видрін. Інший політолог Олесь Доній у новій посаді бачить загрозу президентським повноваженням. І високо оцінює Радченка.

Аудіозапис програми. Третій випуск: Ухвалений закон підбирає не лише частину президентських поноваджень, зазначених у Конституції, але і позбавляє певних прав громадян України, зазначив перший заступник голови Секретаріату Президента Арсеній Яценюк. Хто в державі повинен мати більше повноважень — глава уряду чи глава держави? Як збалансувати владні гілки? Такі непрості політологічні ребуси ми попросили розв’язати експертів з народу — перехожих на вулицях Києва.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG