Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні опублікують список загиблих у радянських концтаборах на території Східної Німеччини


Надія Кандиба Німеччина, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок у Берліні оприлюднять прізвища 43 тисяч загиблих, які втратили життя в радянських повоєнних концтаборах на території Східної Німеччини. Цей список має у своєму розпорядженні Музей Берлінської стіни.

До 1950-го року Радянський Союз утримував на території Східної Німеччини цілу низку концтаборів начебто для ув´язнення воєнних злочинців. За словами експертів Музею Берлінської стіни, реальність була дещо інакшою: воєнні злочинці утворювали лише незначну частку ув´язнених; за колючим дротом зникали також особи, яких безпідставно затримувала радянська окупаційна влада.

Свідки розповідають, що для того, щоб потрапити за ґрати, достатньо було найменшої підозри. Серед затриманих було чимало молодих людей. При цьому, як наголошують представники Музею Берлінської стіни, родичів затриманих, як правило, ніхто не інформував.

У концтаборах на території Східної Німеччини загалом утримувалося близько 180 тисяч осіб

За словами істориків, радянські концентраційні табори використовувалися й для критиків комуністичного режиму. Керівництво Музею Берлінської стіни сподівається, що публікація прізвищ загиблих допоможе їхнім родичам нарешті з´ясувати долю своїх близьких, які безслідно зникли у вирі повоєнного часу.

У радянських концтаборах на території Східної Німеччини загалом утримувалося близько 180 тисяч осіб. Серед них не тільки німці, але й українці, росіяни, білоруси, представники інших національностей. Список загиблих німецькому відділенню Міжнародного Червоного Хреста передала Росія в 1992-му році.
XS
SM
MD
LG