Доступність посилання

ТОП новини

Чехія закликає уряд Віктора Януковича утриматися від негативних кроків з огляду на конфлікт, який виник довкола візиту Бориса Тарасюка до Праги як українського урядовця


Про це заявив Радіо Свобода посол Чехії в Україні Карел Штіндл. Водночас уряд України виступив з офіційною заявою, в якій мовиться, що Верховна Рада відповідною постановою звільнила Бориса Тарасюка з посади міністра закордонних справ, а тому він не уповноважений більше представляти Україну за кордоном.

Борис Тарасюк під час інтерв'ю на Радіо Свобода. Прага, 15 січня 2007 р.
Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода посол Чехії в Україні Карел Штіндл, який зараз перебуває у Празі: „Український уряд розглядає цей візит як нелегітимний, нелегальний. Так що можуть бути і негативні наслідки, наприклад, можуть скасувати якийсь візит. Не знаю. Я б хотів сподіватися, що це мине і що українська влада, прем’єр Янукович і його люди зрозуміють, що для нас Борис Тарасюк усе ще є міністром закордонних справ. Президент Ющенко знову призначив його міністром своїм указом. Знаю з оточення прем’єра Януковича, що український уряд також, серед іншого, керується указами президента. Уряд опротестовує указ (щодо Тарасюка) в Конституційному суді, який на момент візиту ще не ухвалив рішення з цього приводу”.

Чеський дипломат також закликав уряд Віктора Януковича до порозуміння. „Як посол Чехії в Україні я маю дуже добрі відносини і з прем’єром Януковичем і деякими його людьми, з його міністрами. Я хочу сподіватися, що вони будуть ставити відносини між Чехією та Україною вище ніж цей особистий інцидент, який має такий характер, що дає можливість для різних інтерпретацій”, – сказав Радіо Свобода посол Чехії в Україні Карел Штіндл.

Чеський дипломат також зауважив, що офіційне запрошення Тарасюкові до Праги було надіслано ще до суперечки довкола його посади.

Як стало відомо Радіо Свобода з дипломатичних джерел, у понеділок ввечері до Кабміну України для пояснень викликали представника посольства Чехії в Україні з приводу візиту Бориса Тарасюка до Чехії.

У Празі Борис Тарасюк Радіо Свобода сказав, що він «налаштований на продовження активної та серйозної роботи на посаді міністра закордонних справ» і додав: «Якщо відповідати тим, хто ставить під сумнів перебування мене на посаді, то хочу нагадати, що я перебуваю на цій посаді на законних підставах. Рішення ВР, яке було ухвалене всупереч законодавству та Конституції, оскаржене мною в суді. Суд має розглянути справу цього тижня, а КСУ лише вправі поставити остаточну крапку в цьому питанні. Я переконаний в правоті своїй, переконаний, що я переможу».

Водночас уряд України виступив з офіційною заявою, в якій мовиться, що Верховна Рада відповідною постановою звільнила Бориса Тарасюка з посади міністра закордонних справ ще 1 грудня 2006 року, а тому він не уповноважений більше представляти Україну за кордоном. Прем’єр В. Янукович заявив, що нічого не знав про візит Бориса Тарасюка до Чехії.

Матеріали до теми:

• "У мене є свої методи, як добиватися виконання Конституції і закону", - Борис Тарасюк, який приїхав до Чехії як міністр закордонних справ України. • Як Чехія сприйняла Бориса Тарасюка та чому його запросила?
XS
SM
MD
LG