Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк: Україна посіла 4 місце у світі за кількістю іммігрантів.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україна посідає 4 місце у світі за кількістю мігрантів, що в’їжджають до країни. Про це йдеться в доповіді Світового банку «Міграція і грошові надходження у Східній Європі і колишньому Радянському Союзі». Оприлюднена в Брюсселі доповідь стверджує, що міграція може приносити користь самим мігрантам, країнам їхнього походження та країнам, де вони працюють.


Україна потрапила до першої десятки країн світу за кількістю іммігрантів – її випередили тільки Сполучені Штати, Росія і Німеччина. Говорить співавтор доповіді Світового банку Брайс Квіллін: «Україна є унікальною – з неї їде багато людей до Росії і СНД, а також до Західної Європи. Але Україна є унікальною і тому, що до неї їде значна кількість мігрантів: дехто з них використовує Україну як транзитний пункт на шляху на Захід, а дехто їде в Україну, тому що там краща якість життя і зарплата більша, ніж, скажімо, в Центральній Азії», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода економіст Світового банку.

Головна причина міграції – економічна

У Західній Європі сьогодні нараховується, за даними банку, близько 3 мільйонів осіб зі Східної Європи та колишнього Радянського Союзу – це більше, ніж населення, скажімо, усієї Латвії. У Росії перебуває до 3-3.5 мільйонів мігрантів. Нині переїжджати на постійне чи тимчасове перебування за кордоном мешканців Східної Європи і колишнього СРСР примушують економічні мотиви – на відміну від початку перехідного періоду в цих країнах, коли люди поверталися на етнічну батьківщину, втікали від політичних конфліктів тощо. А головним центром засилля мігрантів із колишнього соціалістичного блоку стала Німеччина. Раніше такою країною був Ізраїль.

Попереду – демографічна криза

Світовий банк прогнозує, що за 10 років головним підгрунтям імміграції буде не економічна, а демографічна ситуація. Адже Західна Європа старішає, у Німеччині й Італії вже зменшується кількість населення. Тому ці та інші країни самі зацікавлені в працівниках із-за кордону.

Світовий банк стверджує, що міграція може взагалі приносити потрійну вигоду – самим мігрантам, країнам, звідки вони виїжджають, і країнам, де вони працюють. Однак це можливе лише в разі, якщо країни краще координуватимуть одна з одною міграційну політику. Серед іншого, вони мають сприяти легальній міграції, якщо на це існує попит на ринку праці, та захищати права заробітчан. Говорить Квіллін: «Імміграційна політика має поставити за мету заохочувати легальне працевлаштування, тобто в цій політиці мають діяти ринкові механізми. Ринки повинні відігравати більшу роль в імміграційній політиці, ніж це дуже часто відбувається нині», – зазначив співавтор доповіді.

Міграційна політика має бути збалансованою

Отже, заробітчани приносять користь країнам, де працюють, покращують своє фінансове становище та роблять внесок у зовнішні прибутки своєї країни, відправляючи своїм родичам гроші з-за кордону. У Молдові та Боснії і Герцеговині грошові перекази від працюючих за кордоном громадян становлять понад 20% валового внутрішнього продукту. В Україні ця частка становить менше одного відсотка.

У Світовому банку вважають, що готових рішень для міграційної політики немає. Однак банк пропонує сприяти тимчасовій міграції і створювати стимули для повернення мігрантів додому. Іншими словами, проводити реформи і підвищувати рівень життя.

Матеріали до теми:

• Країни Центрально-Східної Європи готові поділитися своїм досвідом з Україною як повернути до життя малі міста і містечка.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG